ΣΧΕΔΟΝ ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΕΓΓΥΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους ούτε οι κυβερνητικοί ακούγοντας τα περί επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Τόσοι μήνες αναμονής και τόσες αναβολές είχαν ανεβάσει στα ύψη τα επίπεδα δυσπιστίας τους. Αλλά ούτε οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση έχουν συνειδητοποιήσει πως η επιχείρηση αξιολόγηση έχει φτάσει σε αίσιο τέλος. Έτσι δείχνει το πρώτο σχόλιο «βγήκε σχεδόν λευκός καπνός», που έκανε ανώτερος κυβερνητικός παράγων. Άντε να το ερμηνεύσεις.

Όλοι ξέρουμε πως το λευκό ή άσπρο είναι ένα χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα, αλλά μηδενική απόχρωση. Άρα πως προκύπτει το σχεδόν λευκό; Ανατρέχω στη Βικιπαίδεια. Διαβάζω πως το λευκό περιέχει όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα αν και μερικές φορές περιγράφεται ως αχρωματικό χρώμα.

Η αίσθηση του λευκού φωτός μπορεί να δημιουργηθεί αναμιγνύοντας (με την μέθοδο που ονομάζεται «προσθετική ανάμιξη) κατάλληλες εντάσεις των κύριων χρωμάτων του φάσματος: κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Υποθέτω ότι για να βγεί σχεδόν λευκός και όχι απόλυτα λευκός ο καπνός κάποιο χρώμα θα έπεσε παραπάνω. Μήπως το κόκκινο λόγω των πολλών κόκκινων γραμμών που είχε θέσει ο Τσίπρας; Ή μήπως το πράσινο και το μπλέ που ήταν τα χρώματα των προηγούμενων μνημονίων που είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Διαβάστε ακόμα:

Οταν το παιχνίδι κρίνεται στην παράταση