ΔΙΑΒΟΛΙΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ!

 

Πριν από 31 χρόνια, το 1986, δύο δικηγόροι συνεταιρίστηκαν και έστησαν μία εταιρεία, δικηγορική βέβαια, την Mossack Fonseca, που έγινε παγκόσμια γνωστή τον περασμένο Απρίλιο του 2016 όταν ξέσπασε το απίστευτο σκάνδαλο Panama Papers. Οι χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες με το αδήλωτο χρήμα πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, αθλητών κ.α.

Ο Γιούργκεν Μοσάκ είναι γιος εγκληματία ναζί που κατάφερε μετά τον πόλεμο να την κοπανήσει από την Γερμανία στον Παναμά. Ο συνέταιρος είναι ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα, που γεννήθηκε σα σήμερα, 14 Ιουλίου, το 1952, και ήθελε να γίνει παπάς. Το ιερατικό λειτούργημα έχασε κάποιον, που όμως τον κέρδισε το δικηγορικό λειτούργημα.

Λειτούργημα είναι να φροντίζεις το πρόβλημα του αλλουνού, των αλλωνών, εκείνων που ξεσκίζουν τα πακέτα και επιθυμούν τα χρήματά τους να παραμένουν κρυφά. Όχι, βέβαια, μόνο για να αποφύγουν τη φορολογία, αλλά και να μην δημοσιοποιηθούν πόσα κερδίζουν και, το πιο... ευαίσθητο, με ποιο τρόπο κάνουν παντελόνι τα βρώμικα χρήματα στις off-shore, του δικτύου Mossack Fonseca.

Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο ο Ραμόν, ο ένας από τους δύο «δικηγόρους του διαβόλου», όπως τους χαρακτήρισε ο παγκόσμιος τύπος. Είναι ένα απόλυτα συγκροτημένο άτομο με τα κατάλληλα προσόντα και τις απαιτούμενες εμπειρίες για να διαχειριστεί τα δις των δις εξουσιαστών.

Συγκεκριμένα. Εκτός από τα νομικά ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα σπούδασε επιχειρηματικό δίκαιο στο London School of Economics. Έγινε αρχηγός κόμματος στον Παναμά και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο του 2016 ήταν υπουργός-σύμβουλος του νέου προέδρου της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα. Ένα είδος «υπουργού επικρατείας», όπως ο σύντροφος Νίκος Παππάς του Τσίπρα.

Πατέρας έξι παιδιών είναι ο Φονσέκα, και συγγραφέας. Το μεγάλο του απωθημένο. «Ο χορός των πεταλούδων» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1986. Έγραψε κι άλλες νουβέλες, το magnus opus της λογοτεχνικής του δράσης είναι το βιβλίο του «Mister Politicous», του 2012, ένα μυθιστόρημα από τις εμπειρίες του στην πολιτική. Ελπίζουμε να γράψει και για το σκάνδαλο Panama Papers στο οποίο αποτελεί πρόσωπο πρωταγωνιστικό.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς χοντροκονομάει ο πρωθυπουργός χωρίς να φαίνεται