NOVARTIS, ΜΙΑ...ΑΛΛΗ SIEMENS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

-Θα πέσω κενό...

Πρωτοχρονιά μέρα και ο 45χρονος απειλεί να βουτήξει από τον 13ο όροφο του Hilton Αθηνών. «Πέφτω για να μην τα φορτώσουν όλα σε μένα...». Ποιά «όλα»; Όλα τα γνωστά και άγνωστα τα σχετικά με το σκάνδαλο της Νο2 φαρμακευτικής εταιρείας στον κόσμο, της ελβετικής Novartis.

Τελικά, το πρώην στέλεχος της Novartis δεν έκανε τη βουτιά, το «συζήτησε» με τον έμπειρο «διαπραγματευτή» της ελληνικής αστυνομίας κι επέστρεψε στο μπαρ Galaxy του ξενοδοχείου. Η βουτιά θανάτου που δεν έγινε, κι αν γινόταν, πόσο θα επηρεάσει την «προσπάθεια» να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία, ότι η ελβετική πολυεθνική εν γνώσει της κι...όχι είχε συστηματοποιήσει τις δωροδοκίες, προκειμένου να πουλάει περισσότερα φάρμακα στα νοσοκομεία, κι όχι μόνο, της Ελλάδος.

Για να σταματήσει, επιτέλους, η γερμανική Siemens να δωροδοκεί προσωπικά πολιτικούς και κόμματα που έκαναν κυβερνητικό πρωταθλητισμό σ’ όλον τον κόσμο, χρειάστηκε να αντιδράσει η Ευρωπαική Ένωση, στο όνομα της προστασίας του θεμιτού ανταγωνισμού. Η Siemens αφού παραδέχθηκε ότι για δεκαετίες διατηρούσε μαύρους λογαριασμούς, εγγυήθηκε ότι πλέον δεν θα κινείται επιχειρηματικά με τον «γνωστό» τρόπο. Να τα χώνει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση σε κάθε χώρα. Όπως έκανε στην Ελλάδα με πακέτα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Η Novartis δεν είναι χθεσινή. Το «παιχνίδι» το ξέρει από τότε που οι τράπεζες λειτουργούν με ανεξαρτησία «ιδιωτικότητας». Άσε τι λένε τα χαρτιά, στην πραγματικότητα η ελβετική φαρμακοβιομηχανία έχει προϊστορία 2,5 αιώνων στο κουρμπέτι.

Θα αποδώσει η έρευνα που έχουν αναλάβει Αμερικάνοι; Όσο μάθαμε ποιοί πραγματικά έκαναν παντελόνι από τις μίζες της Siemens, τόσο θα...αποδειχθεί ποιοί χοντροκονομούσαν από τις μεθόδους χρηματοδότησης της Novartis στην Ελλάδα. Είτε αυτοκτονούσε, είτε όχι το πρώην στέλεχος της.

Διαβάστε ακόμα:

Του Χάρβαρντ, αλλά ανορθόγραφος