ΧΩΡΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Σε μία απόπειρα να ξεπεράσει ένα σχέδιο πολλών ετών, η Ε.Ε. αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να προτείνει ένα νέο σχέδιο για την πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων.

Το σχέδιο που θα εκπονήσει η Κομισιόν θα εισηγείται την πιο σταδιακή, από την αρχικά σχεδιαζόμενη, εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

Με τη νέα αυτή πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να πείσει τη Γερμανία -μετά και την αναμενόμενη αποχώρηση Σόιμπλε, ο οποίος έβαζε προσκόμματα στη διαδικασία- για την αναγκαιότητα του σχεδίου, ως εχεγγύου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Τι επιχειρείται

Το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της Ε.Ε. σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών - κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες ανταγωνίστριές τους σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla,gr