ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Ο ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΑΗ - ΒΑΣΙΛΗΣ

 

Ο άγιος Βασίλης που γεννήθηκε και έδρασε στην Καισάρεια, με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο σπουδάσανε στην Αθήνα, δηλαδή στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη της εποχής.

Και σου λένε κάποιοι σκληροχριστιάνοι ότι αυτός ο αϊ-Βασίλης, που μπουκάρει από τα τζάκια κι έρχεται από τα χιόνια με ταράνδους, είναι παραμύθης. Ένα εμπορικό προϊόν, που τον ρεκλαμάρουν τα μαγαζιά, για να τσιμπάει ο κόσμος και να αγοράζει ακόμα και μη αναγκαία πράγματα.

Γνήσιος, σου λένε, είναι ο Μέγας Βασίλειος, διότι βοηθούσε τους μπατήρηδες. Μοίρασε την περιουσία όλη στα φτωχαδάκια. Και τι έγινε, ρωτάει ο αποδυτηριάκιας. Τι πέτυχε μ’ αυτό; Φιλανθρωπία είναι αυτό, ελεημοσύνη, όχι αγιότητα.

Από τον άγιο, από τον Θεό περιμένεις να λύσει οριστικά το πρόβλημα, όχι να δείχνει τη συμπόνια του. Εκατομμυριούχος ήταν ο Βασίλης από την Καισάρεια. Αντί να γίνει επιχειρηματίας, ένας πετυχημένος επενδυτής, δηλαδή τα λεφτά του να παράγουν λεφτά και οι μπίζνες του να δίνουν δουλειά στον κοσμάκη, αυτός σκόρπισε όλο τον παρά του μπαμπά στα λυγούρια.

Απεναντίας, ο πλαστικός αϊ-Βασίλης των καθολικών, που τον υιοθέτησαν κι αυτόν οι ορθόδοξοι όπως τον δυτικόφερνο Βαλεντίνο, ο ψεύτικος για τους φανατικούς ορθόδοξους άγιος του χιονισμένου βορρά, είναι πιο χρήσιμος. Επειδή εξυπηρετεί την κατανάλωση, το εμπόριο, τη διακίνηση του χρήματος που είναι το άλφα και το ωμέγα της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΤΟ ΔΩΡΟ