ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

 

Από τα πρώτα θέματα που είχε πιάσει ο αποδυτηριάκιας όταν εμφανίστηκε στην πιάτσα πριν 35 χρόνια. Οι Ελβετοί φρουροί στο Βατικανό με τις παραδοσιακές στολές τους, τον οπλισμό εκείνης της εποχής. Ένα κάρο θεωρίες συνωμοσίας, μαζί και σεξουαλικά παρατράγουδα, έχουν ειπωθεί, σχετικώς. Ακόμα ψάχνουν το τριπλό φονικό πριν 23 χρόνια, μέσα στους νεκρούς ο διοικητής της φρουράς.

Οι πρώτοι Ελβετοί στρατιώτες ανέλαβαν υπηρεσία στην παπική έδρα το 1506, συγκεκριμένα σα σήμερα 22 Ιανουαρίου. Για ποιο λόγο; Επειδή ο Πάπας πάντα έκανε παιχνίδι, και πολιτικό, και οικονομικό. Για τα οργανωμένα συμφέροντα της... αγίας έδρας, που βέβαια έθιγαν τσέπες αλλωνών. Γι' αυτό χρειαζόταν την προστασία από εκπαιδευμένη και κυριλάτη μονάδα σεκιούριτυ.

Για παράδειγμα. Το 1527 μπούκαρε στο Βατικανό με στρατό ο Κάρολος Ε' γιατί του είχε παρακολλήσει ο Πάπας Κλημέντιος. Σκοτώθηκαν 150 Ελβετοί σωματοφύλακες στην πλατεία του αγίου Πέτρου. Ύστερα είναι και οι έξοδοι, οι περιοδείες που κάνει ανά τον κόσμο ο Πάπας. Ακόμα και σήμερα, τον πρώτο λόγο έχει η ελβετική φρουρά, όχι πλέον με σπαθιά και ασπίδες, κράνη και κοντάρια.

Οι Ελβετοί είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είχαν εξελίξει την τέχνη των bodyguard και άρχισαν να αναλαμβάνουν μισθοφορικά καθήκοντα με επιτυχία στις βασιλικές αυλές ξένων χωρών. Αυτό έκαναν κι όταν το Βατικανό έγινε ανεξάρτητο κράτος, μια παπική επικράτεια στη Ρώμη. Οι Ελβετοί ήταν οι μόνοι που είχαν στείλει φρουρά στην ''Αγία Έδρα'' του ποντίφικα και γι' αυτό προτιμούνται μέχρι σήμερα.

Απαραιτήτως είναι και καθολικός και Ελβετός πολίτης ο φρουρός του Πάπα, διαφορετικά δεν γίνεται δεκτός. Σήμερα οι ένοπλοι φρουροί από Ελβετία, όλοι προερχόμενοι από το στρατό, είναι 110 άτομα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΙ ΠΟΝΤΑΡΑΝ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ «ΕΛΛΑΔΑ»