ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν οι κάτοχοι κόκκινων δανείων ζούσαν πριν από 4.000 χρόνια στη Βαβυλωνία, το σημερινό Ιράκ, δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην κοιμούνται ήσυχοι. Ούτε απειλές κατάσχεσης, ούτε τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρίες. Κανείς δεν θα τους τιμωρούσε και κανείς δεν θα ζητούσε πίσω τα λεφτά του.

Ο γνωστός κώδικας Χαμουραμπί το 1792 π.Χ. ήταν ο πρώτος νόμος Κατσέλη! Και πολύ πιο προχωρημένος θα έλεγε κανείς. Ο νόμος Κατσέλη, απλώς απαγόρευε την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας, ενώ ο Κώδικας Χαμουραμπί έσβησε τα χρέη όλων των πολιτών έναντι της κυβέρνησης του και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ο Κώδικας του αυτοανακηρυχθέντος βασιλιά Χαμουραμπί, που ανακαλύφθηκε το 1901 και βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, αναφέρει: «Αν οποιοσδήποτε χρωστά ένα δάνειο, και μια καταιγίδα κατέστρεψε το σιτάρι ή τη συγκομιδή του, ή το σιτάρι του δεν μεγάλωσε εξαιτίας της έλλειψης νερού, κατά το έτος αυτό δεν χρειάζεται να δώσει ούτε έναν κόκκο στον πιστωτή του, το χρέος του ''ξεπλένεται'' και δεν χρειάζεται να πληρώσει ενοίκιο για το τρέχον έτος».

Κατά το «Ιωβηλαίο Έτος» του Χαμουραμπί έγινε μόνο μία από τις πολλές διαγραφές χρεών που έχουν καταγραφεί στη Μεσοποταμία ήδη από το 2.400 π.Χ.. Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει τουλάχιστον τριάντα περιστατικά γενικής διαγραφής χρεών από το 2.400 έως το 1.400 π.Χ. και σημειώνουν ότι πρόκειται για περιόδους μεγάλης γιορτής κατά τις οποίες καταστρέφονταν τα «δισκία» στα οποία καταγράφονταν οι υποχρεώσεις των πολιτών.
Ο Χαμουραμπί πέθανε σα σήμερα 16 Ιουνίου, το 1.686 πριν τον Χριστό.


Διαβάστε ακόμα:

MUNDIAL 2018: ΟΙ ΠΙΟ SEXY ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ