H βιλα του Αγγελου Σικελιανου εγινε εστιατοριο

 

Σε ηλικία 30 ετών ο εφοπλιστής Λεωνίδας Τυπάλδος έγινε ο νεαρότερος Έλληνας ξενοδόχος, φτιάχνοντας στον κήπο της ιστορικής βίλας του Άγγελου Σικελιανού κοντά στο Ξυλόκαστρο (στη Συκιά Κορινθίας), ένα σύγχρονο ξενοδοχείο.

Η βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Eve Palmer, βρίσκεται στην είσοδο του πευκοδάσους, και μέσα στο οικόπεδο της, έγινε το ξενοδοχείο Sikyon Coast Resort & Spa. Η βίλα αγοράστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο, ο οποίος αποφάσισε να την μετατρέψει σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ιταλικής γεύσης.

Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Άγγελου Σικελιανού, και η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο της ισοδόμου λιθοδομής με πέτρα που μεταφέρθηκε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στα παράθυρα και την ενετική στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.

Στις συγκεκριμένες βεράντες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Άγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς... Στην ίδια βίλα έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους οι βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη. Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν ένα δείπνο στη βίλα με επίσκεψη στο εσωτερικό του χώρου, και συγκεκριμένα στα σαλόνια όπου υπάρχουν χειρόγραφα και σημειώσεις του Έλληνα ποιητή.

Κατά την περίοδο της διαμονής του στη Συκιά, ο Άγγελος Σικελιανός..

nikosonline.gr