ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ ΤΩΝ FUNDS ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Η σκηνή στο «αυτοκρατορικό» γραφείο πασίγνωστου Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία. Απέναντί του ένα τσακάλι της αγοράς, με θητεία μάνατζερ σε δημόσια επιχείρηση, στο βιογραφικό του. Σκοπός της επίσκεψης να προτείνει στον επιχειρηματία να τοποθετήσει ένα ποσό στο Fund του ταλαντούχου μάνατζερ. Πιθανόν στο Fund που εκπροσωπεί. Όταν η συνάντηση ολοκληρώθηκε η προσωπική γραμματεύς του επιχειρηματία, με διακριτικότητα, ζήτησε ενημέρωση: ''Τι σας ήθελε ο κύριος δολαριόγλου;''.

- Ήρθε να μου πάρει λεφτά. Να διαχειρισθεί επενδυτικά, τραπεζικά, επιχειρηματικά δικά μου λεφτά, λες κι εγώ δεν ξέρω που να ποντάρω όσα μου περισσεύουν.

Funds. Και Hedge funds. Αμοιβαία κεφάλαια που κάνουν παιχνίδι σ’ όλη τη γη. Χρήμα συσσωρευμένο που γεννάει χρήμα. Που παράγει χρήμα. Διαφορετικά, τα πακέτα θα καούν, θα σκάσουν, είτε σα να 'ναι μπαλόνια, είτε πυρηνικοί αντιδραστήρες. Ένας θηριώδης κόσμος, ολότελα ζουγκλοειδής και λαβυρινθώδης στο κυνήγι του χρήματος… Και μετά τι το κάνουμε το χρήμα; Το χάρτινο και αϋλο χρήμα. Όχι, βέβαια, να το κλείσουμε στο μπαούλο, ούτε να το θάψουμε, όπως την εποχή των... αμνημόνευτων χρόνων.

Ρυθμιστές τα Ηedge Funds. Χωρίς ταυτότητα, χωρίς εθνικότητα, υπεράνω συνόρων μπουκάρουν όπου μυρίζουν χρήμα σαν τα πιο εκπαιδευμένα λαγωνικά. Αγοράζουν, πουλάνε, οι βελόνες στους δέκτες δεν σταματούν να κινούνται, ποτέ, κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο παίζει η τιμή του καφέ και του καουτσούκ, του πετρελαίου και του χρυσού, και τα τεράστια σε μεγέθη κεφάλαια, άλλα συντηρητικά, άλλα υψηλού κινδύνου βαράνε κατά μέτωπο, άλλες φορές με κυκλωτικές κινήσεις.

Οι κάννες των όπλων των Funds είναι στραμμένες στην Ελλάδα της... πρώην τρόϊκας και των νυν αποκρατικοποιήσεων. Έχουν το πρώτο λόγο. Ποιοι; Ο πολύς κόσμος ίσως έχει ακούσει το όνομα ενός κομπάρσου χολυγουντιανής ταινίας, όχι και τους μετόχους και διαχειριστές των Ηedge Funds. Ένας απ’ αυτούς, ο κορυφαίος στο σπορ, η απόλυτη φίρμα στο είδος. Μιλάμε για τον Αμερικάνο βεβαία, ουγγρικής καταγωγής, υπέργηρο Τζωρτζ Σόρος, που πια έχει κρεμάσει τα κιτάπια του.


Διαβάστε ακόμα:

ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ