Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

 

Εύκολο να κερδίσεις λεφτά. Πως! Φυσάει ο άνεμος για πάρτη σου, και εκεί που δεν το περιμένεις, με την αξία σου βέβαια, κι όχι διότι δεν είσαι άγγελος του κακού, βρίσκεσαι να κολυμπάς στο χρήμα. Το δύσκολο είναι το άλλο. Τι τα κάνεις τα μασούρια. Εκεί δείχνεις την κλάση σου. Πως διαχειρίζεσαι το χρυσάφι σου. Που το ακουμπάς. Που το διοχετεύεις. Που το επενδύεις.

Για γκομενική δουλειά ο πλουσιώτερος άνθρωπος της γης αυτές τις ημέρες έγινε πρωτοσέλιδος παγκόσμια.
Ο Τζεφ Μπέζος με το ξυρισμένο κεφάλι και το γυαλισμένο μυαλό έφθασε στην κορυφή των Ιμαλαίων χωρίς να τον πακετάρει κάποιος ο ανεμοστρόβιλος ''Κατρίν'' ή ''Τηλέμαχος'' και χωρίς να τον πάρει από το χεράκι κάποιος εκπαιδευμένος οδηγός ορεινών διαδρομών. Σπουδαγμένος στο σούπερ αξιόπιστο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα 30 του χρόνια, το 1994, μύρισε προς τα πού πάει το έργο, με την εξέλιξη του ίντερνετ.

Αυτά που ήξερε ο κόσμος η τεχνολογία τα έστελνε στον αγύριστο. Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ψυγεία, τηλεοράσεις, κουζίνες, υπολογιστές, έπιπλα, ρούχα, ρε, τα πάντα όλα στα παρκάριζε η Άμαζον, η εταιρεία του Μπέζος που εξελίχθηκε σ’ ένα θηρίο, όπως η Google, η Apple, αυτοκρατορίες αληθινές χωρίς στρατούς και εθνικούς Ύμνους.
Όλα πουλιούνται. Η κουβέντα από την εποχή του Σάυλωκ, του εβραιοβενετσιάνου τοκογλύφου. Όλα πουλιούνται κι όλα αγοράζονται. Και σήμερα σε εποχή οικονομικής κρίσης αν έχεις χαρτί σε τιμή ευκαιρίας κάνεις δικό σου το ασημικό. Εννοώ το πράμα αξίας που σήμερα στην αγορά δεν έχει πια την αξία του.

Ο καράφλας, λέμε για τον Μπέζο ξεκίνησε να πουλάει βιβλία μέσω του διαδιχτύου και χώρος εργασίας του ήταν ένας υπολογιστής στο γκαράζ του σπιτιού του. Σήμερα, αν τηλεφωνήσει στην Μελάνια, που είναι πιο δύσκολη να την βρεις απ’ ό,τι τον άνδρα της, τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι απίθανο να μην του βγει στη γραμμή η πρώτη κυρία. Διότι ο Τζεφ Μπέζος, εκτός όλων των άλλων, είναι πλέον και ιδιοκτήτης της Washighton Post.

Μιλάμε για την παραδοσιακή αμερικάνικη εφημερίδα, έναν κολοσσό του κατεστημένου, με 47 βραβεία Πούλιτζερ και γνωστή για τις αποκαλύψεις της στο περιβόητο σκάνδαλο Ουωτεργκαίητ, επί Νίξον, την οποία αγόρασε ο Τζέφρυ μόνον με 250 εκ. δολάρια.

Τζεφ Μπέζος. Γεννήθηκε σα σήμερα 12 Ιανουαρίου, το 1964, Κανένα πλουσιόπαιδο και από κανένα τζάκι ο τύπος. Να, που εξελίχθηκε σ’ έναν άλλον Στηβ Τζομπς. Ο μακαρίτης της Apple ο ένας, ο άλλος ο Τζεφ της Άμαζον, αυτό τέρας του ίντερνετ στο λιανικό εμπόριο. Και τι δεν πουλάει μέσω του διαδιχτύου. Τζίρους απίθανους.

Άνθρωποι σαν τον Στηβ Τζομπς, και τον «Γιούλ Μπρύνερ» Τζεφ Μπέζος, δεν έχουν στο κεφάλι τα ίδια «καλώδια», όπως οι συνηθισμένοι άνθρωποι.

Έτσι που λες με τον Τζεφ Μπέζος. Η απόλυτη ενσάρκωση του αμερικάνικου ονείρου. Από το μηδέν. Από την αφετηρία του τίποτα. Ο αυτοδημιούργητος. Και σήμερα με εξουσία οικονομική πολύ μεγαλύτερη από τα 25 δις δολάρια, νούμερο που μετράει μονάχα την προσωπική του περιουσία. Η Amazon, η εταιρεία του, είναι πιο δυνατή από την επίσης εικοσιπενταρού του μακαρίτη Τζομπς.

Είπαμε. Τα λεφτά δεν είναι τίποτα άλλο από το μέσον. Σου δίνω ένα σκερπάνι, άρα μπορείς να σκάψεις καλύτερα, πιο γρήγορα, απ’ ό,τι ο άλλος με τα χέρια. Θα σκάψεις με το σκερπάνι, όμως; Δεν είναι σίγουρο.
Αν δεν ξέρεις γιατί σκάβεις, τι να το κάνεις το σκερπάνι;

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΑΔΙΚΟΥ