ΕΓΙΝΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΙ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ

 

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας. Αν έκανε σήμερα αυτά που διέπραξε στα χρόνια του θα του δίναμε μακράν τον τίτλο του αρχιδιαπλεκόμενου. Είχε χρήματα, μάλιστα τα κέρδισε μόνος του, κι έγινε μέγας και τρανός διότι γνώριζε το παιχνίδι.Είπαμε. Ο παικταράς.

Ευεργεσία του είναι η κατασκευή του νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Αυτός είναι ο εξοχότατος. Όπως όλοι οι αρχικλέφτες, οι αρχιεκμεταλλευτές έτσι και τούτος έσωσε την ψυχή του και το όνομά τους κάνοντας δωρεές και φιλανθρωπίες. Οι εθνικοί ευεργέτες. Έτσι πάει. Πρώτα ξεσκίζονται στην κονόμα και μετά βάζουν το χέρι στην τσέπη και μοιράζουν παράδες και κόλλυβα.
Μιλάμε γενικά, δεν αναφερόμαστε σε κάποιον συγκεκριμένα. Η λίστα της Ελλάδος περιλαμβάνει μεγάλους και ονομαστούς ευεργέτες. Μη λέμε ονόματα. Δεν το πάμε προσωπικά. Το φαινόμενο ακουμπάμε. Λοιπόν. Καθάρματα του κερατά ήταν οι περισσότεροι τρανοί εθνικοί ευεργέτες. Τρέχα γύρευε με ποιο ανομολόγητο τρόπο τα είχαν χοντροκονομήσει. Και τα έσπρωξαν στη μάνα Ελλάδα για να εξαγνιστούν. Για την υστεροφημία τους.

Ο συγκεκριμένος Ανδρέας Συγγρός τι έκανε; Και πού δεν έδωσε φράγκα! Σε σχολεία, σε ιδρύματα, σε φυλακές, σε θέατρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, στο Μουσείο των Δελφών, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Πτωχοκομείον Αθηνών, στο Δρομοκαΐτειον, το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι .

Δική του δουλειά το μέγα σκάνδαλο, τα “Λαυρεωτικά”, έτσι πέρασε στην Ιστορία, όπου καταστράφηκε κόσμος με κόλπο χρηματιστηριακό. Με συνέπεια να ανατραπεί η κυβέρνηση Δεληγεώργη. Έριξε και την κυβέρνηση Δηλιγιάννη, όταν δεν έκανε τα κέφια του. Κι αυτός, ο Συγγρός ήταν ο κύριος υπαίτιος της χρεοκοπίας της Ελλάδος το 1893. Αποφεύγω τις λεπτομέρειες, δεν είναι του παρόντος.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1830 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1899, σα σήμερα 13 Φεβρουαρίου. Πατέρας του ο Δομένικος Τσιγγρός, γιατρός προσωπικός της αδελφής του σουλτάνου. Ασχολήθηκε με μπίζνες ο αδίστακτος Ανδρέας, γρήγορα έγινε τραπεζίτης και η τράπεζά του, η Ηπειροθεσσαλίας, δάνειζε την Οθωμανική αυτοκρατορία ενώ στην Ελλάδα ο απόλυτα κερδοσκόπος είχε το δικαίωμα να κόβει χρήμα!!!

Κολλητός του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη και του βασιλιά Γεωργίου Α' ο Συγγρός είχε μονάχα γιο, νόθο, τον οποίον ποτέ δεν ανεγνώρισε, όμως τον συμπεριέλαβε στη διαθήκη του.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ, ΚΑΝΕΙ ΕΜΠΟΡΙΟ