Σαλος με το ολυμπιακο σταδιο του Τοκυο

 

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο ξεκίνησαν με πολλά προβλήματα, και μερικοί λένε πως είναι καλό. Γιατί ό,τι ξεκινάει με αναποδιές στο τέλος πετυχαίνει. Μακάρι, αλλά μέχρι στιγμής όλα αυτά που γράφονται για τους Ιάπωνες, δεν είναι και πολύ τιμητικά…. Σας θυμίζω το σκάνδαλο με το λογότυπο – που αναγκάστηκαν να το αποσύρουν και τώρα διαβάστε εδώ με το Ολυμπιακό στάδιο…

Το Συμβούλιο Αθλητισμού της Ιαπωνίας "αρνείται να πληρώσει" την εταιρία της Zaha Hadid για τα σχέδια του σταδίου του Ολυμπιακού του Τόκιο του 2020. Οι εφημερίδες και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία «ουρλιάζουν». Κι΄ αυτό έγινε λίγο πριν πεθάνει η μεγάλη Βρετανο-Ιρακινή αρχιτεκτόνισσα.

Της παρήγγειλαν το έργο, δούλεψε με τους συνεργάτες της, ετοίμασαν όλα τα σχέδια και τις μελέτες, τα παρέδωσαν, και μετά της ζήτησαν να υπογράψει συμβόλαια με το οποία θα παραιτείτο των  πνευματικών της δικαιωμάτων κλπ.

Οι σχεδιαστές και οι επιστήμονες του γραφείου Zaha Hadid Architects, που συμμετείχαν και κέρδισαν τον διαγωνισμό ανάθεσης, για την οικοδόμηση ενός state-of-the-art εθνικού σταδίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αντέδρασαν έντονα. Εναντιώθηκαν στην προσπάθεια του Συμβουλίου Αθλητισμού της Ιαπωνίας να τους στερήσει τα πνευματικά τους δικαιώματα και να περιέλθουν σε εκείνους τα σχέδια. Και εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα θα έπρεπε να υπογράψουν χαρτί που θα δέχονταν, να μπορούν οι Ιάπωνες στο μέλλον να αλλάξουν το κτίριο όπως νομίζουν.

Επιπλέον οι Ιάπωνες δεν δέχονταν να πληρώσουν τα…

Περισσότερα στο nikosonline.gr