Η ΠΟΡΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

 

Το αυτοκίνητο σταματάει έξω από το μοναδικό και παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της περιοχής. Ένα ζευγάρι με δυο παιδιά. ΄'Δωμάτια έχετε, χρειάζομαι δυο'' ρωτάει ο άγνωστος. Έχουμε, απαντά ο ξενοδόχος. ''Θα μου επιτρέψετε πρώτα να ρίξω μια ματιά, στα δωμάτια και στην παραλία, και μέχρι το απόγευμα θα έχω καταλήξει αν μας αρέσει να μείνουμε για τρεις ημέρες. Παρακαλώ, κρατήστε 100 δολάρια προκαταβολή...''.

Ο ξενοδόχος αμέσως τηλεφωνεί στον δικηγόρο στον οποίο όφειλε εκατό δολάρια. Ο δικηγόρος πηγαίνει στον χασάπη, που ήταν στο δρόμο του, του δίνει το εκατοστοδόλαρο και τον ξοφλάει. Ο χασάπης στέλνει το χασαπόπαιδο με τα 100 στη μάντρα οικοδομών του χωριού και ξεχρεώνεται κι αυτός. Ο μαντράς ήταν ανοικτός 100 δολάρια στον υδραυλικό και καθάρισε το υπόλοιπο του.

Ο υδραυλικός τηλεφώνησε στην πόρνη του χωριού για μια ξεπέτα. Το κορίτσι με τα χρήματα στη τσάντα παρκάρει έξω από το ξενοδοχείο. ''Πάρε τα εκατό για τις δυο φορές που χρησιμοποίησα δωμάτιο με πελάτη και δεν σ' είχα πληρώσει''. Πάει στο καλό το κορίτσι και εμφανίζεται στη ρεσεψιόν ο υποψήφιος πελάτης, με την σύζυγο και τα δυο παιδιά.

- Λυπάμαι,κύριε, δεν θα μείνουμε στο ξενοδοχείο σας...

Ο ξενοδόχος επιστρέφει τα 100 δολάρια στον παρ' ολίγο πελάτη. Συμπέρασμα. Το πρώτο μάθημα της οικονομίας: Η κυκλοφορία του χρήματος. Αν δεν κινείται το χαρτί, αν δεν αλλάζει χέρια, η οικονομία βαλτώνει. Τα ίδια χρήματα κάνουν έναν άλφα κύκλο από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθαρίζουν οι λογαριασμοί πέντε, δέκα, διακοσίων εκκρεμοτήτων. Και, τελικά, το χαρτονόμισμα των 100 ξαναβρέθηκε στην τσέπη εκείνου που πρώτος το χρησιμοποίησε.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ