ΚΑΡΓΑ ΣΤΗ ΜΑΣΤΟΥΡΑ Η ΚΥΡΙΑ ΤΟ ΕΙΠΕ

 

Λες μαλακίες, αποπαίρνει τον Θεμιστοκλή ο αρχηγός του στόλου των Σπαρτιατών. Φοβερά πράγματα. Επειδή ήταν αρχαιότερος και είχε ένα βαθμό περισσότερο κουνιότανε ο Ευρυβιάδης. Αν είναι δυνατόν, Σπαρτιάτης να κάνει τον καμπόσο σε Αθηναίο, για δουλειές θαλασσινές. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Δεν παιζόντουσαν στη θάλασσα οι Αθηναίοι. Είχαν φθάσει όπου γης ήταν γνωστοί τόποι. Και είχαν γίνει αυτοκρατορία λόγω της υπεροχής τους στο ναυτικό, εμπορικό και πολεμικό.

Όπως συνηθίζεται οι Έλληνες πήγαν στην κυρία πρεζού, την Πυθία, στο Μαντείο των Δελφών, και την ρώτησαν. Τι χαμπάρια. Τι κάνουμε. Οι Πέρσες πέρασαν τις Θερμοπύλες.

Και η κυρία, κάργα στη μαστούρα, μέσα στους καπνούς, τους δίνει το χρησμό. Θα σας σώσουν τα ξύλινα τείχη. Ο Θεμιστοκλής δίνει την ερμηνεία του χρησμού. Τα καράβια! Αυτό είναι, λέει στους άλλους αρχηγούς. Όταν η ιέρεια λέει ξύλινα τείχη, δίνει το μήνυμα να στήσουμε τείχος με τις τριήρεις.

Λες μαλακίες, λέει στον Θεμιστοκλή ο Ευρυβιάδης και ορμάει να του δώσει μία με μία ράβδο. Και τότε, ο Αθηναίος, είπε την μεγάλη κουβέντα που έγραψε: Πάταξον μεν, άκουσον δε.

Διαβάστε ακόμα:
Έκανε κόλπο ο Θεμιστοκλής και του έκατσε