Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΚΑΘΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

Τον έβλεπαν οι γυναίκες και μαρμάρωναν. Ομορφιά θεϊκή. Εκθαμβωτικός, γαλάζια μάτια, ξανθά μαλλιά. Ένας μάγος, σε μάγευε. Ένας δαίμονας, προκαλούσε φαντασιώσεις. Ο πιο έκφυλος της ανθρώπινης Ιστορίας. «Έχω δικαίωμα στην ηδονή» έλεγε.

Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σαντ. Μαρκήσιος, παρακαλώ. Προτιμούσε απλά το De Sade, διότι παρ ό,τι αριστοκρατικής καταγωγής μισούσε τους ευγενείς. Είχε ταχθεί υπέρ της Γαλλικής Επανάστασης με την ίδια αφοσίωση που υπηρετούσε στην πράξη κάθε είδους σεξουαλική ανωμαλία. Ήταν ένας συνεπής ιδεολόγος της δίχως όρια οποιασδήποτε σεξουαλικής ακρότητας.

Από τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ ονοματίστηκε η ανωμαλία Σαδισμός. Όπως από τον Σλοβάκο ιατρό και επίσης συγγραφέα Λεοπόλδο Φον Ζάχερ-Μαζόχ πήρε το όνομα του ο Μαζοχισμός. Και οι δυο τους δεν ήταν στα λόγια, στη θεωρία εξτρεμιστές της ερωτικής πράξης. Ήταν πανηγυρικά και προκλητικά και στη προσωπική τους ζωή. Ο Μαζόχ ικανοποιούνταν να τον βασανίζουν όταν έκανε σεξ, ο Ντε Σαντ να βασανίζει ο ίδιος.

Με αφορμή την επέτειο σήμερα του θανάτου του, σα σήμερα 2 Δεκεμβρίου, το 1814, μιλάμε για τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ. Ο αποδυτηριάκιας, βέβαια, έχει γράψει κατεβατά σε κάθε ευκαιρία για τον Ντε Σαντ, που σήμερα τον μελετάνε για να πλησιάσει η επιστήμη στα βάθη, στα ερέβη της ανθρώπινης διαστροφής.

Αυτός ο Μαύρος Άγγελος, που έδινε την ευλογία του στον κάθε πατέρα να συνουσιάζεται με την κόρη του, στην κάθε μάνα με τον γιο της, και να τα κάνουν όλα, να τα δοκιμάζουν όλα, είχε αποφοιτήσει από σχολείο Ιησουιτών. Φοβερά πράγματα. Αυτός ο πέρα από τα άκρα ανατράφηκε στο επίσης ακραία συντηρητικό χριστιανικό τάγμα.
Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ, ένα από τα πιο ανατρεπτικά πνεύματα που πάτησε στη γη, ήταν φανατικά άθεος και αρνητής οποιασδήποτε καταναγκαστικής ηθικής. Παρανοϊκός ταλαντούχος συγγραφέας με απίστευτη προσωπική ζωή, μέχρι που τον έκλεισαν εκτός από φυλακή για χρόνια και σε τρελοκομείο.

Ο αρχιερέας του σαδισμού, ο Ντε Σαντ, αρνούνταν τα πάντα όλα, τη θρησκεία, την πολιτική, τους νόμους και είχε ταχθεί υπέρ της απόλυτης ελευθερίας στο σεξ. Γι’ αυτόν, όχι μόνον η ομοφυλοφιλία, όλα είναι φυσιολογικά.

Στα όργια, που συμμετείχε και προπαγάνδιζε ο Σαντ, εφάρμοζε στην πράξη ο ίδιος όλα όσα υποστήριζε. Δεν ξεχώριζε ομοφυλοφιλία και ετεροφυλοφιλία. Έλεγε, κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει τίποτα. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύμορφη και πολυδιάστατη, άρα είναι υπόθεση επιλογής και μόνον. Κάνετε μου τη χάρη, λοιπόν. Απολαμβάνω το σώμα μου χωρίς φραγμό.

Για να σταθείς απέναντι στον Ντε Σαντ, λέει ο αποδυτηριάκιας, πρέπει να έχεις επιχειρήματα. Δεν πας με τους Βίους Αγίων στο χέρι. Σε παρακαλώ. Ο άνθρωπος, που για να αναγνωριστεί ως κορυφαίος λογοτέχνης χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες από το θάνατό του, υποστηρίζει ότι η υπέρτατη μορφή ελευθερίας είναι να εναρμονίζεται το άτομο με τη φύση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η απεξάρτηση από κάθε κοσμική και υπερβατική εξουσία. Δεν υπάρχει καλό. Ούτε κακό.

Διαβάστε ακόμα:

Η τέχνη να γράφεις ιστορίες