ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Άγιος άνθρωπος, λέμε. Για έναν καλό άνθρωπο. Δεν είναι άγιος, όμως. Το ιερατείο αποφασίζει ποιος είναι άγιος, ποιός δεν είναι. Πλάκα κάνουμε; Σε καμία περίπτωση. Τότε πώς είναι δυνατόν κάποιος να ονομαστεί άγιος από μια Εκκλησία, χριστιανική Εκκλησία, π.χ. την Καθολική και να μην αναγνωρίζεται σαν τέτοιος, σαν άγιος, από μια άλλη επίσης χριστιανική, την Ορθόδοξη Εκκλησία; Θέμα μαγαζιού.

Το καθένα σούπερμάρκετ, θρησκευτικό σούπερμάρκετ, έχει την πελατεία του, τους οπαδούς του, που τους λένε πιστούς. Το κανονικό σούπερμάρκετ είναι για όλους, χριστιανούς κι όχι. Και πουλάει σώβρακα διαφορετικών φιρμών, μακαρόνια όχι μιας μάρκας μόνο.

Ο άγιος Αυγουστίνος. Πρόσωπο δυνατό, φιλοσοφημένο, καταγραμμένο ως φιλόσοφος, όχι μόνον θεολόγος. Γεννήθηκε κάπου στην Αλγερία τον 4ο αιώνα, δηλαδή στα χρόνια που η νέα θρησκεία ακόμα δεν είχε επιβληθεί ολότελα κι αυτός επηρέασε αποφασιστικά τον δυτικό χριστιανισμό. Είχε ανάγκη το δόγμα κάποιον που να μπερδέψει την αρχαία φιλοσοφία με το νέο κόλπο που είχε στηθεί, τον χριστιανισμό.

Τι θα πει θρησκεία; Ένα πακετάρισμα πνευματικό που να δικαιολογεί, να δικαιώνει την ένταξη του πιστού, του ατόμου που έχει ανάγκη να μαντρωθεί και με τη βοήθεια του Θεού να πορευθεί μέχρι το θάνατό του. Και άμα γίνει δικός μας, τότε όταν θα πεθάνει θα συνεχίσει να ζει στην άλλη ζωή.

Ο Aurellius Augustinus Hipponensis στις 13 Νοεμβρίου 354 γεννήθηκε από μάνα αγία, Μόνικα το όνομά της, και πατέρα Ρωμαίο, όχι χριστιανό. Στα 33 του τελικά, την ηλικία του Χριστού, βαπτίστηκε χριστιανός, αφού την έψαξε, λέει, σ' άλλες θρησκείες. Ποια είναι η καλύτερη για να κάνει μεταγραφή στην καλύτερη. Στα 37 έγινε ιερέας, επίσκοπος στα 41 και δεν σταμάτησε να μελετάει τα αιώνια ερωτήματα.

Τι θα πει Καλό, τι Κακό. Τι σχέση έχουν. Γιατί υποστήριζαν αυτό οι στωικοί, γιατί το άλλο οι νεοπλατωνικοί. Και σοφός άνθρωπος και, βέβαια, άγιος ο Αυγουστίνος, άγιος και για τους Λουθηρανούς και τους Αγγλικανούς, κατέληξε στις δικές του σκέψεις. Ότι η θέληση του καλού είναι έργο του Θεού. Τρομακτική ανακάλυψη. Ότι το κακό έρχεται όταν απορρίπτεται το έργο του Θεού.

Δεν υπάρχει σωτηρία έξω από την Εκκλησία υποστηρίζει ο Αυγουστίνος στο βιβλίο του Η πολιτεία του Θεού. Πέθανε σα σήμερα το 430 σ' αυτή τη ζωή, στην άλλη είναι αθάνατος.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν οι Ελληνες κομμάτιασαν τους Πέρσες