ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ, Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

 

Λένε πως η φτήνια τρώει τον παρά, αλλά σε μέρες έντονης οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, ο παράς δεν τρώγεται γιατί, απλούστατα δεν υπάρχει. Ένας ψαράς στη Βαρβάκειο έλεγε τις προάλλες πως όσο η τιμή του γαύρου είναι 1,5 ευρώ, ελάχιστοι ψωνίζουν, όμως όταν πέσει στο ένα ευρώ, τα καφάσια αδειάζουν το ένα μετά το άλλο.

Σε λίγο και ό,τι αγοράζεις μ’ ένα ευρώ θα κηρυχθεί απαγορευμένος καρπός. Μαγαζιά που είχαν κάνει σημαία τους το σύνθημα «Ό,τι πάρεις ένα ευρώ» έχουν ήδη σημάνει γενική υποχώρηση.

Ο φρέντο εσπρέσο από δύο ευρώ στην αρχή της κρίσης, έχει φτάσει τα 0,80 ευρώ και η τυρόπιτα από 1,80 έπεσε στα 0,60 ευρώ.

20-11-14athinas01

Σε ορισμένες καφετέριες του κέντρου της Αθήνας μπορείς να βρεις χυμό ή, τσάι στην τιμή των 0,50 ευρώ, αλλά στα μαγαζιά αυτά δεν βρίσκεις κάθισμα να αράξεις. Σε έχουν προλάβει άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στη Βαρβάκειο Αγορά τα ψάρια έχουν χάσει την αξία τους. Ορισμένες μέρες μπορείς να βρεις μπαρμπούνια στην τιμή των 4 ευρώ, σαρδέλες μ’ ένα ευρώ και μηλοκόπι για σούπα γύρω στα 5 ευρώ.

Η οδός Αθηνάς είναι ο παράδεισος των φτωχών, αλλά οι Αθηναίοι μάλλον δεν το γνωρίζουν αφού οι μόνοι που κάνουν τα ψώνια τους στα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου είναι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών. Τα εμπορικά καταστήματα περνούν δύσκολες μέρες .
Πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει, άλλα για να επιβιώσουν πουλάνε καμπαρντίνες με 4 ευρώ, δερμάτινα 5-10 ευρώ και γούνες 20 ευρώ.

Περιέργως τα καταστήματα που γνώρισαν πιένες την τελευταία εβδομάδα ήταν τα ανθοπωλεία στην πλατεία Τζια, όπου είχε στηθεί λαϊκή αγορά με πολύ χαμηλές τιμές.
Βασιλικός αγιοργίτικος στην τιμή των 1,50 ευρώ, πολύχρωμοι κάκτοι ένα ευρώ αρωματικά φυτά και βότανα 0,50.

Μια ανάσα στο καταχείμωνο της ψυχής μας, όπως θα έλεγε ο ποιητής.

Διαβάστε ακόμα:

Λεχρίτης που κάνει μπαμ από μακρυά