ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 

Οι ιστορίες της κατασκοπίας κουβαλάνε την υπερβολή. Και συνήθως, λέω εγώ, παραμένουν στον τάφο τους, οι υπερβολές. Μην παραμυθιαζόμαστε από κάποιες αποκαλύψεις βετεράνων κατασκόπων. Πώς το ξέρεις ότι δεν τα λένε έτσι, με σάλτσα μπόλικη, για να πουλήσουν μούρη, ότι κάποιοι είναι, ότι κάποιοι ήταν. Άσε ότι παίζει και το στήσιμο. Να συμφέρει σκοτεινούς κύκλους κάποια απόρρητα πράγματα να πάρουν έτσι κι όχι αλλοιώς φως και δημοσιότητα.

Gust Avrakotos. Ο πανούργος ελληνικής καταγωγής, από την Λήμνο, Αμερικανός κατάσκοπος, που η δράση του έγινε και ταινία στο σινεμά. Ένας μετανάστης χωρίς βρακί την έκανε στην Αμερική και ό,τι βγει. Ο γιος κάποιου Αβρακώτου στο όνομα, ο Γκας, γεννήθηκε το 1938 και όπως άλλοι ατσίδες πατριώτες γεννημένοι στις ΗΠΑ έγιναν αναγκαίοι την περίοδο της δικτατορίας. Κάποιοι κωλοπετσωμένοι, που γνώριζαν ελληνικά και είχαν καταδείξει προσόντα πρακτορικά.

Ο Αβρακώτος πιτσιρικάς πουλούσε τσιγάρα στα φτηνά εστιατόρια της Πενσυλβανίας και από 24 χρονών προσλήφθηκε δοκιμαστικά στην CIA για ψιλοδουλειές. Η τύχη του άνοιξε το 1967 όταν στην Ελλάδα έγινε το πραξικόπημα από τους συνταγματάρχες.

Το Δεκέμβριο του 1975 σκάει μύτη η 17 Νοέμβρη, με το πρώτο της κτύπημα. Σκοτώνουν τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Ουέλς, προϊστάμενο του Αβρακώτου. “Αφήστε με να πιάσω τα παλιοκομούνια!” ζητάει από την υπηρεσία το ελληνόπουλο, τύπος γραφικός, όχι τεχνοκράτης, όχι πράκτωρ με γραβάτα. “Άσε, μην ασχολείσαι...” του κόψανε τη φόρα.

Το ελληνόπουλο, όμως, ήταν ανήσυχο και έψαχνε την περιπέτεια. Τι διάολο πράκτορας να 'ναι αν δεν μπλέξει με κάτι σοβαρό. Η ευκαιρία ήρθε όταν η Σοβιετική Ένωση μπούκαρε στο Αφγανιστάν αλά Αμερική στο Βιετνάμ. Αυτό ήταν. Από το πουθενά, από την αναδουλειά μετά την απόσυρση της χούντας στην Ελλάδα, το πατριωτάκι έγινε μέχρι χοντροπαίκτης.

Αγοράζει χιλιάδες καλάσνικωφ ο Αβρακώτος από τις αποθήκες του αιγυπτιακού στρατού και μ' αυτά τα εγκαταλελειμμένα όπλα ενισχύει τους αντάρτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι όμως είναι άπειροι. Συμφωνεί με το Πακιστάν να εκπαιδεύσει στα εδάφη του τους Αφγανούς μουτζαχεντίν. Αγοράζει μουλάρια και με καράβια τα μεταφέρει από την Κύπρο στα λημέρια των ανταρτών. Οι Ρώσοι και λοιποί σοβιετικοί πάθανε την πλάκα τους στο Αφγανιστάν λόγω Αβρακώτου(!) και Οσάμα Μπιν Λάντεν, τους οποίους χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ, τότε υπέρ των ταλιμπάν.

Ο Γκας Αβρακώτος πέθανε σα σήμερα πρώτη Δεκεμβρίου, το 2005. Μετά το 1997 έκανε τον ειδικό αναλυτή περί κατασκοπίας σε εφημερίδα του Μέρντοχ. Η ταινία γυρίστηκε με τους Τομ Χανκς και Τζούλια Ρόμπερτς, στο ρόλο του Αβρακώτου ο μακαρίτης πια Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν (φωτό).

Διαβάστε ακόμα:

Εχει ανδρισμό η τσουτσού του Μηνά Χατζησάββα