ΚΑΟΥΜΠΟΥΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΣΠΑΘΙΑ

 

Κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία οι Αμερικάνοι μετά το νικηφόρο τελικά “εμφύλιο'' πόλεμο τους, που κακώς τον λένε έτσι, αφού δεν αποτελούσαν μία φυλή, αλλά προερχόντουσαν από όλες τις ράτσες της γης. Επόμενο βήμα των ΗΠΑ ήταν να... επεκταθούν. Αγοράζουν το 1803 από την Γαλλία την Λουιζιάνα και το 1810 από την Ισπανία
την Φλόριντα. Τον Μάιο του 1846 οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στο Μεξικό. Γιατί;

Το 1836 το Τέξας ανεξαρτητοποιείται από το Μεξικό και το 1845 ζητάει να ενταχθεί στις ΗΠΑ. Διαφωνεί το Μεξικό, ... συμφωνεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ που λέει “οκέυ”, αγοράζουμε το Τέξας, το οποίο όμως δεν τους ενδιέφερε τότε! Άγονο το Τέξας, ο μεγάλος μεζές ήταν η Καλιφόρνια και τα λιμάνια της που έπιαναν επαφή με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η δουλειά πήγε στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Το Μεξικό συμπεριέλαβε στα σύνορα του και το ποτάμι Νουέσες, οι ΗΠΑ ήθελαν τα όρια του Τέξας πέραν από το ποτάμι Ρίο
Γκράντε, που μας θυμίζει μπόλικες καουμπόυκες ταινίες. Δεν τα βρίσκουν οι δύο πλευρές, με συνέπεια να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στήβεν Ουώτς Κήρνυ με 1.700 άνδρες ξεκινάει από το Κάνσας τέλη Ιουνίου και χωρίς αντίσταση καταλαμβάνει τη Σάντα Φε μέσα Αυγούστου 1846.
Τέλη Σεπτεμβρίου ο Κήρνυ, για να μη χάσει τα κεκτημένα, αφήνει το στρατό του στο Νέο Μεξικό και με 120 μόνον φαντάρους την κάνει για Καλιφόρνια, που τότε ο πληθυσμός της ήταν 7.000 Μεξικάνοι, 1.000 Αμερικάνοι και 70.000 ιθαγενείς.

Έρημη η Καλιφόρνια και για να τη διασχίσουν οι λιγοστοί άνδρες των ΗΠΑ εξαντλήθηκαν από την πείνα. Ανάμεσα στον Κήρνυ και τη θάλασσα υπάρχει μια δύναμη 100 περίπου
Μεξικανοκαλιφορνέζων με επικεφαλής τον λοχαγό Αντρές Πίκο.

Φοβερά πράγματα. Μόλις πριν 170 χρόνια μια μάχη κρίνεται από λόγους εντελώς γραφικούς σήμερα. Οι Αμερικάνοι έχουν... σπαθιά και κάτι κουρασμένα μουλάρια, διότι από το ταξίδι της ταλαιπωρίας έχουν ψοφήσει τα άλογά τους. Οι Μεξικάνοι παίζουν με καυλωμένα άλογα και τρίμετρες(!) λόγχες, αλά οπλίτες μακεδονικής φάλαγγας με σάρισα.

Αμερικάνοι και Μεξικάνοι έχουν πιστόλια και μουσκέτα που όμως αχρηστεύθηκαν διότι η βροχή μούσκεψε την πυρίτιδα.

Δεκέμβριος στην κοιλάδα Σαν Πασκουάλ του Σαν Ντιέγκο ο Πίκο με τους λιγώτερους άνδρες επιχειρεί κατά μέτωπον επίθεση, είναι σε θέση πλεονεκτική και ο Κήρνυ υποχωρεί σ' ένα λόφο. Ο Πίκο επιμένει αλλά δεν καταφέρνει να διασπάσει τις γραμμές του εχθρού.

Ο Κήρνυ στο μεταξύ είχε στείλει αγγελιαφόρο και ζητάει ενισχύσεις. Γλυτώνει όταν καταφθάνει ένα απόσπασμα πεζοναυτών. Στα κιτάπια της Ιστορίας η μάχη Πασκουάλ
καταγράφεται υπέρ του Μεξικού, και σε βάρος των ΗΠΑ. Όμως! Τον Ιανουάριο ο Κήρνυ κι άλλοι αξιωματικοί καταλαμβάνουν το Λος Άντζελες και σα σήμερα, 13 Ιανουαρίου, το 1846 οι Μεξικάνοι παρέδωσαν την Καλιφόρνια στον στρατό των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Μπουρδελιάρης έγραψε το αριστούργημα του εικοστού αιώνα