Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ «ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ»

 

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Υπαπαντή του Ιησού Χριστού. Τι είναι αυτό; Για το ιερατείο μεγάλη γιορτή, γι' αυτό την έχουν μέσα στις 12 γκραν της ορθοδοξίας. Σημαίνει Προϋπάντηση, είναι η ημέρα που η μητέρα του Χριστού, αφού συμπλήρωσε 40 ημέρες από τότε που γέννησε βγαίνει από το σπίτι της και σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο επισκέπτεται το Ναό των Ιεροσολύμων με τον σύζυγό της και το βρέφος, τον Μικρό Χριστό.

Οι γονείς αφιερώνουν το παιδί στον Θεό και θυσιάζουν δυο περιστέρια ή και τρυγώνια, αν στα σπουργίτια θα είχε αντίρρηση ο μεγαλοδύναμος. Σήμερα γιορτάζουν η Υπαπαντή, υπάρχει τέτοιο όνομα, η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Δέσποινα, η Μαριανή.
Ένας γέρος παπάς, Συμεών στο όνομα και στα τελευταία του, πήρε στην αγκαλιά του τον Χριστούλη μέσα στο ναό και αμέσως φωτίστηκε από τον Άγιον Πνεύμα. Του το είχε υποσχεθεί ο Θεός ότι πριν πεθάνεις θα φωτιστείς. Και αφού έγινε το έργο, ο παπούλης αναφώνησε Νυν απολύεις τον δούλο σου, Δέσποτα. Τώρα, δηλαδή, μπορείς να με σουτάρεις, Δέσποτα, εσύ που δεσπόζεις στο σύμπαν.

Στο Βυζάντιο η Υπαπαντή γιορταζότανε στις 14 Φεβρουαρίου, όμως ο Ιουστινιανός επειδή έπεσε πανούκλα για να περιοριστεί η επιδημία μετέφερε τη γιορτή στις 2 Φεβρουαρίου, και για να αντιμετωπίσουν το κακό οι παπάδες άρχισαν τα “Κύριε Ελέησον”. Θέλει να τα ακούει αυτά ο Θεός πριν κάνει το θαύμα του.

Διαβάστε ακόμα:

Το δηλητήριο από την εποχή του Σωκράτη