ΨΑΡΟΤΟΠΟΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Τελικά, το λιμάνι του Πειραιά δεν ανήκει ούτε στο ελληνικό δημόσιο ούτε στους Κινέζους φίλους μας. Ανήκει στους ψαράδες του και όποιος θέλει να καταλάβει τι εννοώ ας κάνει μια βόλτα στις προβλήτες του Α. Διονυσίου απ’ όπου φεύγουν τα καράβια για Κρήτη και Χίο-Μυτιλήνη.

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά, μερικές φορές, 50-60 άνθρωποι συνωστίζονται στους μόλους με τα σύνεργα ψαρέματος. Οι «ψαράδες» αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους συνταξιούχους και λοιπούς χομπίστες που συνδυάζουν το τερπνό με το ωφέλιμο. Μέσος όρος παραμονής τους τέσσερις ώρες. Στους ανέργους που ψαρεύουν για να εξασφαλίσουν τον επιούσιον κι αν είναι τυχεροί να πουλήσουν τα ψάρια. Μέσος όρος παραμονής τους έξι ώρες.

Η συνηθέστερη ψαριά περιλαμβάνει σαργούς, μπαρμπούνια, παλαμίδες και τσιπούρες. Κάποιοι υπερηφανεύονται ότι έπιασαν τσιπούρες πέντε κιλώ κι όσο ακούγονται τέτοιοι μύθοι, τόσο η περιοχή γεμίζει από ψαράδες. Οι παλιές καραβάνες της ψαρικής λένε ότι οι περισσότεροι πάνε στο μόλο για καθαρά λόγους βιοπορισμού, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον τρία γεύματα την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Δουλέμποροι με facebook και twitter