ΚΙΝΕΖΟΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΣ ΤΟΝ ΕΣΦΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Όταν ο Μητσοτάκης έλεγε στον Ανδρέα στη Βουλή και ο τότε πρωθυπουργός δεν το αμφισβητούσε ότι δηλαδή ο Τσοχατζόπουλος δεν διαθέτει καρτεσιανή λογική, κανείς δεν περίμενε ότι ο πρώην υπουργός θα έφτανε στο σημείο να καλέσει έναν φύσει και θέσει πολιτικό εχθρό του σαν μάρτυρα προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του. Ο Κώστας Σημίτης ήταν καταπέλτης εναντίον του.

Λυπάμαι για τις αθλιότητες που έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, είπε στο δικαστήριο.

Και όποιος, μετά από αυτό, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κλήση του ήταν επιβεβλημένη, ασφαλώς και συνεχίζει να μη διακρίνεται για την καρτεσιανή λογική του. Τι μπορούσε άραγε να περιμένει ο καταδικασμένος για τις μίζες υπουργός από έναν πρώην πρωθυπουργό που σε όλη τη διάρκεια της τετράωρης κατάθεσης του δεν έριξε ούτε μια ματιά στον παλιό συνεργάτη του;

Η υπερασπιστική γραμμή του Τσοχατζόπουλου ήταν να προκαλέσει σύγχυση για τις αρμοδιότητες του στα θέματα των εξοπλισμών, μεταθέτοντας την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ. Όμως, ο Κώστας Σημίτης τον περίμενε στη γωνία.

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης: Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Το μεγαλύτερο καρφί κατά του πρώην συνεργάτη του εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός όταν κατέθεσε ότι ο Τσοχατζόπουλος επέμεινε για τη συνέχιση των εξοπλισμών ακόμη και όταν είχαν εκλείψει οι λόγοι ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Σημίτης: Μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι που η Τουρκία περιορίστηκε, καθώς αποφασίστηκε να έχει μόνον δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, η κυβέρνηση αποφάσισε με αντίθετη γνώμη Τσοχατζόπουλου την μείωση των εξοπλισμών.

Τότε, η αντίθεση Τσοχατζόπουλου που ήθελε να μείνουν αυξημένες οι αμυντικές δαπάνες περιγράφεται με τον τίτλο «όπλα η βούτυρο». Ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε περίπτωση να δωροδοκηθούν ο τότε υπουργός και οι συνεργάτες του ήταν κατηγορηματικός.

«Μπορεί. Αυτό είναι εφικτό όταν συνεργάζονται υπουργός και γενικός διευθυντής εξοπλισμών».

Πρόεδρος: Μπορεί να είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;

Καταπέλτης κατά Άκη και η κατάθεση Βενιζέλου. Και εδώ η καρτεσιανή λογική έπαιξε ρόλο, αφού κλήθηκε να καταθέσει για τα εξοπλιστικά ένας πρώην υπουργός που πήρε μέρος μόνο μία φορά στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Βενιζέλος: «Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί;», διερωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, για να απαντήσει. «Μπορεί σε κάθε περίπτωση, στα εξοπλιστικά στα φάρμακα παντού. Μπορεί, όταν υπάρχει η ηθική προδιάθεση».

Πρόεδρος: Αρα μπορεί έστω κι αν υπάρχουν τόσες επιτροπές, τόσες διαδικασίες να υπάρχει δωροδοκία;

Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε, έχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζεται. Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια. Αυτό φαίνεται από αποτελέσματα του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012 όταν η προδικασία για την υπόθεση αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα:

Νοικοκυρά έτρεψε σε φυγή πρώην πρωθυπουργό