ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ένας 48χρονος εργάτης, με μία συγκλονιστική μαρτυρία του κάνει φύλλο και φτερό τους ισχυρισμούς ότι ο θάνατος τεσσάρων εργατών και ο σοβαρός τραυματισμός δύο άλλων στο διυλιστήριο Ασπροπύργου στις 8 Μαίου ήταν ατύχημα.

Τα περιστατικά που ο ίδιος έζησε και επικαλείται στη μαρτυρία του, κάνουν το περιστατικό να μοιάζει περισσότερο με προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ο εργάτης με ειδικότητα σωληνά είναι εξειδικευμένος σε ανάλογες δουλειές, διαθέτει τη λεγόμενη κόκκινη κάρτα και είχε προσληφθεί από τον ιδιώτη εργολάβο για μία συγκεκριμένη εργολαβία διάρκειας 20 ημερών στο διυλιστήριο.

Η εμπειρία που περιγράφει επικεντρώνεται στα όσα έζησε την προηγούμενη του ατυχήματος, δηλαδή στις 7 Μαίου, μία μέρα πριν από τη διαρροή της νάφθας και την πυρκαγιά που ακολούθησε στη μονάδα, που έγινε το περιστατικό.

«Ημασταν ένα συνεργείο περίπου 15 ατόμων. Οι μισοί ήμασταν μέσα σ' έναν από τους φούρνους της μονάδας και μεταφέραμε σωλήνες. Οι άλλοι μισοί έκαναν άλλες εργασίες έξω από το φούρνο.

Ξαφνικά, ένιωσα έντονες αναθυμιάσεις από νάφθα και άρχισα να ζαλίζομαι. Αμέσως παράτησα τα εργαλεία και άρχισα να φωνάζω στους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο και να βγούμε όλοι μαζί έξω. Πράγματι, προλάβαμε έγκαιρα να βγούμε από το φούρνο. Εκεί μάθαμε από τους υπεύθυνους των ΕΛΠΕ ότι είχε γίνει διαρροή σε κοντινό σημείο, περίπου 20 μέτρα μακριά από εκεί που βρισκόμασταν εμείς, όταν άλλο συνεργείο έβγαλε ένα επιστόμιο από τον σωλήνα.

Δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς πόσο υλικό διέρρευσε, αλλά σίγουρα δεν ήταν μικρή η ποσότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αναθυμιάσεις έφτασαν στο σημείο που δουλεύαμε εμείς, μέσα στο φούρνο. Καθίσαμε περίπου μισή ώρα και ύστερα συνεχίσαμε κανονικά τη δουλειά.

Ολα αυτά γύρω στις 4 μ.μ. Περίπου στις 7 μ.μ. η δουλειά που ήταν να κάνουμε στους φούρνους τελείωσε και ο εργολάβος με ενημέρωσε ότι δεν χρειάζομαι πια στο συνεργείο και έτσι με "σχόλασε". Την άλλη μέρα, πρωί πρωί, έμαθα ότι στην ίδια μονάδα που κοντέψαμε να την "πατήσουμε" εμείς, πιθανότατα και στο ίδιο σημείο, έγινε ξανά διαρροή, όμως οι συνάδελφοι δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί και έγιναν παρανάλωμα.

Βέβαια, και την προηγούμενη μέρα θα μπορούσε να είχε γίνει το κακό, αν την ώρα της διαρροής είχαν ξεκινήσει οι εργασίες συγκόλλησης με χρήση φλόγας. Από καθαρή τύχη τη γλιτώσαμε εμείς την Πέμπτη και παρά το γεγονός ότι το περιστατικό ήταν σε γνώση των ΕΛΠΕ, επαναλήφθηκε την επόμενη ακριβώς μέρα με τα γνωστά αποτελέσματα».

Η μαρτυρία δημοσιεύεται στο Ριζοσπάστη.

Διαβάστε ακόμα:

Πλάκωσε η γυφταριά στη γυφτιά