ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κάθε μέρα και μία βόμβα για τις συντάξεις. Και όλες γύρω από το σενάριο για 600-700 ευρώ το πολύ, ύστερα από 40 χρόνια δουλειάς στην ηλικία των 67-72 ετών.

Με δεδομένη τη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 400 ευρώ, που έτσι κι αλλιώς θα χορηγείται σε όλους, ασφαλισμένους ή μη, γεννάται το ερώτημα, αν αξίζει τον κόπο να πληρώνει κανείς για πρόσθετη σύνταξη 200 ευρώ. Παράδειγμα ένας 30 χρονος ελεύθερος επαγγελματίας που πληρώνει τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα στο ΤΕΒΕ για τη σύνταξη και την περίθαλψη του.

Πρώτα-πρώτα γιατί να πληρώνει για περίθαλψη, αφού τώρα πια τα νοσοκομεία είναι ανοιχτά και για τους ανασφάλιστους. Δεύτερον γιατί να πληρώνει για τη σύνταξη, αφού το ανταποδοτικό μέρος της δεν θα ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Καλείται λοιπόν ο εν λόγω επαγγελματίας να πληρώνει ασφάλιστρα 3600 ευρώ ετησίως επί τουλάχιστον 37 ακόμη χρόνια για μία σύνταξη 600-700 ευρώ και στην ουσία για τα 200 ευρώ της ανταποδοτικής παροχής...

Το αυτό θα συμβεί και με τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων. Οι εργαζόμενοι θα στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση ή θα αρκεστούν στο ποσό της εθνικής σύνταξης, όπως οι ασφαλισμένοι του παλαιού ΟΓΑ που ζούν με το προνοιακό επίδομα των 360, το οποίο με τις τελευταίες μειώσεις έγιναν 340 ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε φαλιμέντο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για δραματική μείωση και των καταβαλλομένων συντάξεων.

Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Και όχι με ντιμπέιτ και άλλες φαιδρότητες.

Διαβάστε ακόμα:

Και θα γελάσουν τα τσιμέντα