ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ...

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Είναι αδικία μαζί και βλακεία, πρώτου μεγέθους, μάλιστα, αυτό που πάει να κάνει ο Κατρούγκαλος. Να αναδιανείμει τις συντάξεις προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Τουτέστιν, να περικόψει για πέμπτη φορά τις λεγόμενες υψηλές συντάξεις άνω των 1500 ευρώ συντάξεων για να μην πειράξει, για πέμπτη κατά σειρά φορά, αυτούς που παίρνουν σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ. Πουθενά στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται ότι πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Πληρώνουν όλοι είναι το σωστό, καθένας, βέβαια, σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Εδώ έγινε κάτι που συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Από την αρχή της κρίσης το όριο των 1000 ευρώ ήταν το τείχος πάνω στο οποίο κομματιάζονταν προθέσεις για μείωση των συντάξεων των οικονομικά ασθενέστερων.

Αναρωτήθηκε, όμως, ποτέ κανείς ποιος είναι αυτός που παίρνει σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ; Είναι ο εργαζόμενος που έχει λίγα χρόνια υπηρεσίας και άρα οι μειωμένες εισφορές του δεν δικαιολογούν μεγαλύτερες απολαβές. Μακάρι να δικαιολογούσαν για να έπαιρνε κι αυτός μεγάλη σύνταξη.

Κατά βάση, όμως, έχει συμπληρώσει μόλις 15 –20 χρόνια υπηρεσίας, αλλά για να μην παίρνει τα 200-250 ευρώ που δικαιολογούν οι εισφορές του, το κράτος από το υστέρημα όλων των υπολοίπων, του παρέχει κατώτατη σύνταξη 480 ευρώ που μαζί με το ΕΚΑΣ μπορεί να φτάνει τα 700 ευρώ ή και περισσότερα, αν υπολογιστούν και τα επικουρικά ταμεία.

Δηλαδή κάποιοι πληρώνουν για να παίρνει κι αυτός μία αξιοπρεπή σύνταξη. Ξέρω μία κυρία που βγήκε σε σύνταξη το 1985 με προυπηρεσία 20 ετών. Παίρνει 895 ευρώ. Επί 30 συναπτά έτη. Ουδείς την ενόχλησε. Η σύνταξη της δεν περικόπηκε ούτε κατά ένα ευρώ. Να δούμε, όμως, ποιοι είναι οι μεγαλοσυνταξιούχοι.

Είναι οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί 35 ή και 40 χρόνια και το ταμείο τους, είτε αυτό είναι το ΙΚΑ είτε άλλο ταμείο, τους χορηγεί σύνταξη άνω των 2000 ευρώ. Το πλαφόν, είναι 2.750 ευρώ για τους υψηλόμισθους, γιατί και ο μισθός παίζει ρόλο.

Με τις περικοπές, όμως, έχει φτάσει στα 1500. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα του κόψει τη σύνταξη για την οποίαν έχει καταβάλλει εισφορές 35 ετών.

Όταν μάλιστα το Συμβούλιο Επικρατείας έχει βγάλει αντισυνταγματικές τις μειώσεις μετά το 2012. Ποιος θα αγωνίζεται στο μέλλον για να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή σύνταξη, όταν θα ξέρει ότι κάποιος Κατρούγκαλος θα του την κόψει. Θα έχει λόγο να ασφαλίζεται; Βεβαίως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα κάποιος πρέπει να πληρώσει. Ή ο μεγαλοσυνταξιούχος και πάλι ή ο χαμηλοσυνταξιούχος για μία φορά. Ο Κατρούγκαλος θέλει να ρίξει όλο το βάρος στους πρώτους. Ώστε κάποτε αυτός που έχει πληρώσει εισφορές 35 ετών να παίρνει σύνταξη ίση με αυτόν που έχει εισφορές 10-15 ετών. Ενώ υπάρχει και η μέση οδός...

Διαβάστε ακόμα:

Οταν ήταν ασύλληπτη η 17 Νοέμβρη