Η ΠΟΡΝΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μία πόρνη έβαλε τα γυαλιά στους νταβατζήδες, κάθε επιπέδου που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Ήταν η μόνη από το σινάφι της που πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής.

Είχε και κάτι άλλο, επίσης μοναδικό η Γαβριέλα Ουσάκοβα, η «πλανεύτρα των Αθηνών», όπως την αποκαλούσαν. Ήταν διάσημη για τα κάλλη της, όμως έγινε γνωστή και για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο, στοιχεία που έκαναν τους γείτονές της να την λατρέψουν μέχρι τέλους. Στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της αναφέρεται η φράση...

«...Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα». Όσοι την γνώρισαν καλά, μιλούσαν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Ναζί, η θρυλική πόρνη εκμεταλλευόταν τις... στενές της επαφές με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε μυστικά τους σε στελέχη της Αντίστασης.

«Ο στρατηγός των Ναζί, εκμυστηρεύθηκε ένας περίοικος της στην εφημερίδα το Έθνος το 1991, ερχόταν στον οίκο ανοχής και η γειτονιά πλημμύριζε Γερμανούς αξιωματούχους. Μόλις έφευγαν, η Γαβριέλα έβγαινε από το σπίτι κρατώντας τσάντες γεμάτες τρόφιμα, τις οποίες άφηνε στις πόρτες των γειτόνων της».

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε από αριστοκρατική οικογένεια στη Ρωσία το 1916, σα σήμερα 6 Ιουνίου, και ήρθε στην Ελλάδα το 1929 μαζί με τους γονείς της. Πήγε σε σχολή για νταντάδες, αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε 5 διαφορετικές ξένες γλώσσες και έγινε δασκάλα Γαλλικών.
«Δούλευε» πάντα χωρίς ''προστάτες'' και ''αγαπητικούς'' μέχρι το 1991, όταν βρήκε τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό, προφανώς από δράστες που μπήκαν στο σπίτι της ως πελάτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο στρατηγός παντρεύτηκε 26 γυναίκες