ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Δύο μήνες τώρα καβγαδίζουμε για το εύρος της τιμωρίας στις οικογένειες που έχουν το θράσος να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Θα είναι 13% ή 23% ο ΦΠΑ στα δίδακτρα; Και ενώ με αφορμή τη φορομπηχτική αυτή αντιμετώπιση, έπρεπε να ανοίξει ευρύτατος διάλογος για την Ιδιωτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, οι πάντες - και εννοώ όλες, μα όλες, τις πολιτικές δυνάμεις-αντιμετωπίζουν το θέμα σαν πρόβλημα που αφορά μόνο τις οικογένειες που θα πληρώσουν το χαράτσι.

Έμεινε έτσι η εντύπωση του αρμόδιου υπουργού ότι αυτός που έχει 7.000 ευρώ για τα δίδακτρα θα βρει και τα 700 για το ΦΠΑ. Κανείς, μα κανείς δεν έσπευσε να τον αποστομώσει με το επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο δεν χαρατσώνουν τους γονείς, αλλά τους επιχορηγούν με σχολικά κουπόνια, με τα οποία καλύπτουν διάφορες κατηγορίες δαπανών. Αυτό το κάνουν ήδη δέκα χώρες, ενώ άλλες, όπως η Ολλανδία επιχορηγούν το σύνολο των δαπανών των ιδιωτικών σχολείων.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν προσφέρει κανενός είδους στήριξη στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ούτε καν τα βιβλία των μαθητών ή τις συνήθεις ατέλειες σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την άλλη δεν επιτρέπει ούτε τη συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο έργα. Κάποιοι φοβούνται τον ανταγωνισμό με τα δημόσια σχολεία, παρότι πολλοί μεγαλόσχημοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις χώρες, όπου λειτουργούν μη χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτήρια, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία κλπ., η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο μαθητών ιδιωτικών σχολείων, που στο δημοτικό φθάνει το 7%. Είναι γνωστό, βέβαια το επίπεδο των δημόσιων σχολείων. Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο κι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είμαστε ανάμεσα στους τρείς πρώτους, από το τέλος φυσικά...

Διαβάστε ακόμα:

Πώς αποκαλύφθηκε η κοροϊδία με τις σβησμένες κλήσεις