ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Στις 6 Ιανουαρίου φεύγουν οι Καλικάντζαροι, πριν επανέλθουν οι τροϊκανοί. Πολλοί τους συγχέουν καθώς έχουν πολλά κοινά σημεία. Αμφότεροι είναι δαιμόνια. Οι πρώτοι με την κλασική έννοια του όρου και οι δεύτεροι με την έννοια ότι εισάγουν καινά δαιμόνια, όπως μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς.

Οι Καλικάτζαροι εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου) και βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια. Ένα δωδεκαήμερο διαρκεί συνήθως και η παραμονή των Θεσμών στην Αθήνα, όπου ανακατεύουν όχι μόνο τα σπίτια των ανθρώπων, αλλά τη ζωή τους γενικότερα.

Οι καλικάντζαροι έρχονται την παραμονή των Χριστουγέννων. Στη Σκιάθο με πλοιάριο, στην Οινόη με χρυσή βάρκα, στην Ικαρία πάνω σε φλοιούς καρυδιών, σε κάθε περίπτωση από «τον κάτω κόσμο», τον Άδη. Οι ''Θεσμοί'' έρχονται αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες και μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπου διαπραγματεύονται με τους Έλληνες αρμοδίους, αφού έχει απαγορευθεί η παρουσία τους στα υπουργεία.

Διακριτική και η ζωή των Καλικάντζαρων. Τα συνήθη μέρη που προτιμούν με την άφιξη τους είναι οι μύλοι, τα γεφύρια, τα ποτάμια και τα τρίστρατα, όπου παραμονεύουν τη νύκτα, εξαφανίζονται με το τρίτο λάλημα του πετεινού.

Τα δαιμόνια έχουν και κρυφές δραστηριότητες. Οι Καλικάντζαροι στα έγκατα της γης όπου διαμένουν πριονίζουν το δέντρο που κρατά τη γη (παραλλαγή του μυθικού Άτλαντα). Βγαίνουν δε στην επιφάνεια κοντά στο τέλος της εργασίας τους, από το φόβο μήπως τελικά η ετοιμόρροπη γη τους πλακώσει. Και οι Θεσμοί οργιάζουν στο παρασκήνιο για την προετοιμασία των μέτρων που προτείνουν κάθε φορά.

Προσέξτε τώρα τι φωνάζουν σύμφωνα με πασίγνωστη δοξασία, οι Καλικάντζαροι -και οι Θεσμοί λέω εγώ- καθώς φεύγουν από τα μέρη μας.

«Φεύγετε να φεύγωμε
τι έρχεται ο τρελόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του.
Μας άγιασε, μας έβρεξε
και μας εκατέκαψε!».

Διαβάστε ακόμα:

Φταίμε όλοι, άρχοντες και πολίτες