ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τις σκέψεις Κατρούγκαλου για να προβλέψει το ύψος των συντάξεων που διαμορφώνονται. Αρκεί μία ματιά στα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που δείχνουν ότι το 2015 αυξήθηκε στο 63, 17% το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με καθαρό μισθό κάτω από 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αν τελικά το ποσοστό αναπλήρωσης κυμανθεί γύρω στο 60% -70% ,όπως φημολογείται, οι συντάξεις όσων παίρνουν κάτω από 1000 ευρώ δεν θα ξεπερνούν τα 700 ευρώ για 40 χρόνια ασφάλισης.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν και κάτι άλλο εξίσου οδυνηρό. Τη μετακίνηση προς τα κάτω σε ό,τι αφορά την κατάταξη των εργαζομένων στα διάφορα κλιμάκια μεταξύ των 500 και 1.000 ευρώ. Είναι κάτι που θα έχει επίσης μεγάλες επιπτώσεις στη διαμόρφωση των συντάξεων. Αυτό, ωστόσο, που θα κάνει την επιχείρηση σύνταξη μία υπόθεση για λίγους είναι οι ανατροπές στην αγορά εργασίας.

Σημειώστε πως ανάμεσα στο 2014 και στο 2015 αυξήθηκαν κατά 8,92% οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία. Μιλάμε για εργασία με τα μισά ή και καθόλου ένσημα. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες από τις μισές προσλήψεις που γίνονται σήμερα, αφορούν τέτοιες ελαστικές μορφές απασχόλησης και βέβαια έχουν αντανάκλαση και στους μισθούς, αλλά και στις συντάξεις.

Διαβάστε ακόμα:

Στα Βαλκάνια με αναγκαστική προσγείωση