ΚΟΚΚΙΝΟ Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΡΟΖ Ο ΚΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ποιος άραγε λέει την αλήθεια; Το υπουργείο Οικονομικών που, πιστό στις κόκκινες κυβερνητικές γραμμές, αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων ή το υπουργείο Εργασίας που διαρρέει σχέδιο για περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ; Συνέβησαν αμφότερα το τελευταίο 48ωρο.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περικόψει άλλο τις συντάξεις, διεμήνυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ. Όπως αποκάλυψε, το Ταμείο πιέζει πολύ, για μέτρα που ξεπερνούν τη συμφωνία του καλοκαιριού, χωρίς κοινωνική ευαισθησία και με τρόπο που δεν έχει νόημα οικονομικά. Δύο μέρες νωρίτερα, οι εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει, χωρίς καμία κυβερνητική αντίδραση, όλο το λεγόμενο PLAN B για την περίπτωση αναδίπλωσης στις διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει περικοπή του εφάπαξ, ενδεχομένως σε διπλάσια ποσοστά, αλλά και μειώσεις σε μερίσματα και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης σχεδιάζεται η επιβολή μικρότερου πλαφόν από αυτό που ισχύει σήμερα πέριξ των 2.000 ευρώ, όχι μόνο στους μελλοντικούς, αλλά και στους νυν συνταξιούχους, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 180-200 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμα: α) η επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης, που είναι πιθανόν να μειωθούν κατά 1 μονάδα στα χαμηλότερα επίπεδα και κατά 2 μονάδες στα υψηλότερα, β) μικρές - και κλιμακωτές- μειώσεων στις κύριες συντάξεις μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ που θα είναι και το νέο πλαφόν, ενώ γ) δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται επίσης οι μειώσεις - και εδώ κλιμακωτά - των επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 170 ευρώ.

Σηκώνω τα χέρια...

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος θα κατασχέσει το αεροπλάνο του Τσίπρα;