ΜΑΝΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ 46 ΤΗΣ Η ΡΑΝΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αγκομαχά η Ελλάδα με τους 50.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί, τι να πει, όμως και η Ιορδανία που έχει δεχθεί περισσότερους από 600.000 Σύριους; Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που ζουν στη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων χωρίς να έχουν καταγραφεί και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να δεχθούν κι άλλους, αν συνεχιστούν οι βαρβαρότητες εις βάρος των 13,5 εκατ. που παραμένουν στη Συρία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα κάνει συνεχείς εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια και η βασίλισσα Ράνια φέρεται έτοιμη να πεταχτεί μέχρι τη Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Περισσότερο για να αφυπνίσει τις ευρωπαικές συνειδήσεις. Να θέσει την Ευρωπαική Ένωση ενώπιον των ευθυνών της. Το ίδιο είχε πράξει και τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Χρόνια τώρα η Ράνια βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων. Έντονη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε μιλώντας στο βρετανικό κανάλι Skynews, εναντίον του πρωθυπουργού της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την δήλωση του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες μέσα στην επόμενη 5ετία. «Νομίζει η Βρετανία ότι οι 20.000 πρόσφυγες είναι πολλοί; Δοκιμάστε να έχετε 1.400.000 πρόσφυγες», δήλωσε μεταξύ των άλλων η Βασίλισσα.

Η Ιορδανή Βασίλισσα έκλεψε την παράσταση και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Φεβρουάριο. Κι όχι μόνο με την εντυπωσιακή της εμφάνιση, αλλά και με τα τρυφερά λόγια τα οποία χρησιμοποίησε για να μιλήσει για τους πρόσφυγες. Φορώντας ένα λευκό πουκάμισο και μία μαύρη φούστα με λευκές πινελιές, η γοητευτική βασίλισσα μίλησε με θέρμη για όλους όσοι ξεσπιτώνονται για να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου.

«Πασιονάρια των προσφύγων» την αποκαλεί το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Διαβάστε ακόμα:

Ολυμπιάδα προσφύγων