ΟΙ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ενάντια στη φύση δεν πάει κανείς. Είναι πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τα στοιχεία της, ιδιαίτερα όταν είναι μανιασμένα. Πρόκειται για έναν κανόνα που οι Έλληνες γράφουν συχνά στα παλιά τους παπούτσια.

Ο νόμος της φύσης λέει ότι με άνεμο πάνω από οκτώ μποφόρ είναι αδύνατο να σβήσει μια πυρκαγιά ή να ταξιδέψει ένα μικρό πλοίο. Όποιος παραβλέψει τον κίνδυνο ή θα καεί ή θα πνιγεί.

Ένας άλλος νόμος αναφέρει πως με χιόνι πάνω από μισό μέτρο δεν βγαίνει κανείς από το σπίτι του, πόσον μάλλον να προγραμματίσει ταξίδι με Ι.Χ. Όποιος το αγνοήσει ή θα αποκλειστεί στα χιόνια ή θα πάθει κρυοπαγήματα ή πεθάνει από το κρύο.

Πολλοί Έλληνες – κι όταν λέω πολλοί, εννοώ σχεδόν όλοι-έχουν διαφορετική γνώμη.

Τι λέει η Μετεωρολογική; Χιόνια; Εμείς θα πάμε στο βουνό για αναρρίχηση ή θα βγούμε στην εθνική χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Κι αν αποκλειστούμε στα χιόνια, θα τρέξουν να μας βοηθήσουν - τι πληρώνουμε φόρους; Κι αν κλείσουμε το δρόμο, τι έγινε; Θα επέμβει ο στρατός.

Λέει η Μετεωρολογική για μποφόρ; Εμείς θα πάρουμε το σκάφος και θα ξανοιχτούμε στο πέλαγος. Κι αν κινδυνεύσουμε, θα ειδοποιήσουμε το Λιμεναρχείο. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας θέλει να έχει ανά πάσα ώρα στη διάθεση του:
- Ένα ναυαγοσωστικό για να τον μαζεύει από τα πέλαγα όταν βγαίνει εν μέσω θαλασσοταραχής.

- Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο για να σβήνει τη φωτιά στο χωριό του, όπου ουδείς έχει πάρει προληπτικά μέτρα.

-Ένα γκρέιντερ για να τον απεγκλωβίζει από τα χιόνια, όπου εκδράμει χωρίς αλυσίδες και άλλα προστατευτικά μέτρα.

Πάσα ιδιοτροπία δεκτή. Κάθε αργοπορία εκ μέρους του κράτους απαράδεκτη. Ενώ υπάρχει ανάγκη για ένα νόμο. Που θα θεσπίζει επακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κράτους και των πολιτών. Αποκλείστηκες στα χιόνια παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για τον κίνδυνο; Οι κρατικές υπηρεσίες θα σε σώσουν, αλλά θα σου στείλουν το λογαριασμό. Κι αν τύχει και με τη βλακεία σου προκάλεσες γενικότερο πρόβλημα στις συγκοινωνίες, θα φας και πρόστιμο. Επιτέλους να γίνουμε υπεύθυνοι...

Διαβάστε ακόμα:

Μη φοβάσαι το κρύο