Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ

 

Τον λένε τυφλοπόντικα, αλλά έχει μάτια. Μικρά μάτια και μειωμένη όραση διότι καλύπτονται από μία δερματική μεμβράνη. Κανένα πρόβλημα! Τη ζημιά θα την κάνει αυτό το ποντίκι, που χώνεται στο χώμα και ανοίγει στα γρήγορα τούνελ και ρημάζει τον κήπο σου, τα λουλούδια και τα ζαρζαβατικά.

Μετροπόντικας είναι το μηχάνημα, σκέτο θηρίο, που όπως το τρωκτικό ο τυφλοπόντικας ανοίγει σήραγγες για να κατασκευαστεί ο υπόγειος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Το πιο αγαπημένο μέσο μετακίνησης στόν κόσμο, ιδιαίτερα των τουριστών.

Η καθημερινότητα του σημερινού ανθρώπου είναι τέτοια που τον μετέτρεψε σε τυφλοπόντικα. Να κινείται κάτω από την επιφάνεια της γης. Γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια.

Το 2000, σα σήμερα 29 Ιανουαρίου, πρωτολειτούργησε το μετρό της Αθήνας. Μόνον... 137 χρόνια μετά το πρώτο μετρό στον κόσμο, αυτό του Λονδίνου. Το London Undergroynd. Την πρώτη μέρα χρησιμοποίησαν το μετρό της Αθήνας ένα εκατομμύρια άτομα!!!

Πρώτη σκέψη για σιδηρόδρομο στην ελληνική πρωτεύουσα έγινε το 1845, η δουλειά εγκρίθηκε το 1853 και το 1869 άρχισε ο επίγειος σιδηρόδρομος, που εξελίχθηκε σε ηλεκτρικός από το 1904.

Μετρό. Λέξη γαλλική, που προέρχεται από το μετροπόλιταν, δηλαδή την ελληνική λέξη μητροπολιτικός. Η μήτρα της πόλεως. Όπως η ξένικη λέξη ντίσκο, που προέρχεται από την ελληνική δισκοθήκη. Και από ντισκοτέκ, τον είπαν ντίσκο.

Ιούνιο του 1993 άρχισαν οι εργασίες του αθηναϊκού μετρό, που είχε αποφασιστεί να γίνει από την δεκαετία του ’50. Η απόφαση για το μετρό της Θεσσαλονίκης πάρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 και υπογράφτηκε το έργο Απρίλιο του 2006. Μετά από δύο μήνες ξεκίνησε η κατασκευή του.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτή η Μαργαρίτα ήταν καλόγρια