''ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ'' Η ΣΩΣΤΗ ΕΥΧΗ

 

Θα σου πει μέρα που ‘ναι «Καλή χρονιά» και ο άνθρωπος δεν κάνει μπλακ χιούμορ. Δεν ειρωνεύεται. Δεν σου κάνει πλάκα. Καλών προθέσεων είναι ο γείτονας, ο συνάδελφος, ο γνωστός.

Γιατί, όμως, να μη τον παρεξηγήσει ο άλλος αν σήμερα του ευχηθεί «Καλή χρονιά». «Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος». Και θα έχει δίκιο να το πάρει ανάποδα αυτός που δέχεται την ευχή.

Είναι δυνατόν, ρε, το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017. Όχι απλά δεν θα ‘ναι καλό, θα ‘ναι πιο μαύρο και άραχνο. Ούτε η αράχνη δεν θα ‘χει να φάει.

Γιατί, το 2017 δεν ήταν χειρότερο από το 2016; Ήταν. Όπως το 2014 χειρότερο από το 2013. Μιλάνε τα νούμερα. Τα λεφτά που λιγόστεψαν στην τσέπη μας. Και τα λεφτά που ολοένα βγαίνουν πιο δύσκολα.

Του λες «Καλή Χρονιά». Έτσι το πήρες, έτσι το δίνεις. Το ίδιο όπως οι γονείς σου, οι παππούδες σου και οι παππούδες των παππούδων σου.
Η σωστή ευχή είναι «Λιγότερο κακή η νέα χρονιά από την προηγούμενη». Λέω και το άλλο. Γιατί όχι «Καλή δύναμη». «Καλή αντοχή». «Καλή υπομονή». Μια ευχή, δηλαδή, που ακουμπά, που έχει σχέση με την πραγματικότητα του σήμερα.
Έτσι είναι. Ειδικά τα τελευταία 6-7 χρόνια έχουμε πάρει την κατρακύλα. Και συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε χωρίς χειρόφρενο. Τι θα πει «Καλή Χρονιά»,ρε. Δεν παίζει αυτό. Κι όχι επειδή είσαι απαισιόδοξος. Απλά δεν αγνοείς σε ποιο λούκι βρίσκεσαι.

Έχασε, λοιπόν, το νόημα της η παραδοσιακή, η κλισέ ευχή «Καλή Χρονιά». Άλλο, βέβαια, ότι την ακούς από τον φίλο, τον συγγενή, ακόμα κι έναν άγνωστο, διότι αυτό δηλώνει κοινωνικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ... ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ