ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΕΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

 

Κλονισμένη υγεία και ψυχολογικά προβλήματα διαπιστώθηκαν στην 14χρονη θυγατέρα πάμπλουτης και με τίτλους ευγενείας οικογένειας από την πατρίδα του πρώτου βασιληά της Ελλάδος Όθωνα, το Μόναχο. Οι γιατροί συνέστησαν επειγόντως αλλαγή περιβάλλοντος και, για να συνέλθει η κορασίς, πρότειναν τη μεσογειακή άνοιξη της Ελλάδος.

Στην Αθήνα του 1857 η ανήλικη Άννα εγκαταστάθηκε σε πολυτελή αθηναϊκή οικία στην οποία διέμενε βαυαρική οικογένεια, αυτή που ανέλαβε την κηδεμονία του κοριτσιού. Τη φροντίδα της.

Προσελήφθη 21χρονος φοιτητής της ιατρικής, του οποίου ποιήματα είχαν ήδη δημοσιευθεί. Κρίθηκε ο πλέον κατάλληλος για να γνωρίσει στην ανήλικη μετανάστιδα τον πλούτο της κλασικής αρχαιότητας και ό,τι ακόμα επιζούσε από το μεγαλείο του παρελθόντος.

Από τον φιλοπατριωτισμό, όπως και τον αντιγερμανισμό που σύντομα εκδήλωσε ο φλογερός ιδεολόγος, ο Αντίνοος, η Άννα σκανδαλιζόταν. Δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, είχε υποχρέωση να μεταφέρει στους κηδεμόνες της την τρέλα του Έλληνα «δασκάλου»; Την έχθρα του για την πατρίδα της. Δεν το έπραξε από το φόβο μήπως την χαρακτηρίσουν ακόμα περισσότερο ψυχικά διαταραγμένη.
Εντυπωσιαζόταν το κορίτσι αλλά και την γοήτευε ο επιθετικός, ο αυθάδης ιδεαλισμός του Αντίνοου, ο οποίος ήταν ικανός να μιλάει με τις ώρες για το Αιώνιο Ωραίο, κάθε τι αρχαιοελληνικό από τη μία και από την άλλη να περιφρονεί στα όρια της χυδαιολογίας κάποιες φορές ως βαρβαρικό και σκοτεινό κάθε τι μοντέρνο, ευρωπαϊκό.

Πέρασαν δυόμισυ εβδομάδες από την πρώτη τους συνάντηση. Σχεδόν κάθε μέρα έχουν πρόγραμμα, όλο και κάπου θα την συνοδεύει, να την ξεναγεί. Βρίσκονται πριν από το δειλινό στο Σούνιο. Πώς του 'ρθε και ο νέος της είπε ένα παραμύθι από το κεφάλι του. Ότι κάποτε κάποιοι χωρικοί τυφλώθηκαν όταν αντίκρυσαν γυμνή, ολόγυμνη τη μορφή μιας νύμφης του Ποσειδώνα. Το κορίτσι χαμογέλασε.

Χαμόγελο ανόθευτο, δόντια θαμπωτικά. Πόσο άλλαξε η εικόνα της, σκέφθηκε ο Αντίνοος. Την πρωτογνώρισε με πανιασμένο δέρμα, σήμερα είναι λαμπερό, γαλατένιο, αγγελικό, ναι. Τα μαλλιά της ξανθά, χρυσόξανθα, και μία κρεατοελιά στο ροδομάγουλο τόνιζε την πορφυράδα του.

Ο νέος έστρεψε το κεφάλι προς το πέλαγος, να μην την κυττάει. Η αποστροφή που ένοιωθε για τους βόρειους όλο και υποχωρούσε κοντά στην Άννα, με τα μεγάλα, υγρά μάτια και την ευαίσθητη ψυχή να κατοικεί στο λαχταριστό, καλοδέματο κορμί της. Είχε κάποια καθήκοντα αναλάβει απέναντί της, κι αυτός σκεπτόταν τα τραγανά στήθη της, που κάθε τρία δευτερόλεπτα φούσκωναν με την εισπνοή της και τους κτύπους της καρδιάς της.
Ξαφνικά το κορίτσι με βλέμμα περίεργο και τα μάτια της καρφωμένα επάνω του πετάχτηκε όρθια, κι αυτός, λες να την έβλεπε σε όνειρο, την άκουσε να του ψιθυρίζει...

''...Ώστε τυφλώθηκαν οι χωρικοί, λες, από τη γύμνια της νύφης… Δεν μας βλέπει κανείς! Θα γίνω νύφη του ωκεανού κι εγώ, γυμνή θα ζητήσω την ευλογία του Ποσειδώνα... Γύρισε από την άλλη μεριά, μην τυφλωθείς κι εσύ...''.

Την έπιασε από το μπράτσο απότομα, να εμποδίσει την αποκοτιά της. Ω, Δία! Είναι ερωτοκτυπημένος με τούτο το κορίτσι που το γνώρισε πριν λίγες μέρες, με τα κούφια, κρύα μάτια και την αντιπαθητική φωνή, και σήμερα έχει μάτια αθώα σ΄ένα πρόσωπο ζωηρόχρωμο, και λαλιά μελιστάλαχτη. Ω, ουρανοί της Αττικής γης, δώστε τις ευχές σας στην παρθένα που στα μάτια μου παρουσιάζει αυτό το υπέροχο νεραϊδένιο σύνολο και την αγνή κοριτσίστικη σεξουαλικότητά.
Το κορίτσι, καθόλου αιφνιδιασμένο, από την αυθόρμητη και στιβαρή λαβή του, ακούμπησε την παλάμη της στη δική του. Σταυρώθηκαν οι ματιές τους κι αμέσως κατάλαβε τι συνέβαινε ο ήλιος, γι’ αυτό κρύφθηκε πίσω απ΄ένα σύννεφο.

Δεν υπήρξε αίσθημα. Αταίριαστοι οι δυο τους. Ο Αντίνοος έφυγε στο Μόναχο να συνεχίσει τις ιατρικές του σπουδές. Η Άννα σύντομα συνειδητοποίησε πως άδικα είχε αποζητήσει τον έρωτα του φοιτητή, διότι ποτέ δεν τον αγάπησε, όπως λάτρεψε την αρχαία Ελλάδα. Γι’ αυτό έζησε και πέθανε στην Αθήνα. Ο τάφος της βρίσκεται ακόμα στην αυλή της μονοκατοικίας της, στην Κηφισιά. 

Διαβάστε ακόμα:

ΔΟΝΗΤΗΣ HIGH-TEGH ΜΕ ΓΟΥΝΑ ΑΛΕΠΟΥΣ