Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ... ΓΑΜΟ!

 

Παντρεύεται ο άλλος, γιατί; Όχι, πάντως, για να χωρίσει μετά από ένα χρόνο, μετά από δέκα χρόνια. Μην το ψάχνεις το γιατί παντρεύεται ο άλλος. Άσε τι λένε οι ίδιοι οι παντρεμένοι. Κάποια πράγματα θα παραμείνουν αναπάντητα για αιώνες. Κι ένα απ' αυτά είναι γιατί ο άλλος κάνει τη μαλακία και σύρεται στο γάμο. Γιατί κάνει και έγγαμο το βίο του.

Χάνεις τη μπάλα αν πεις ότι το στεφάνι είναι καλό για τον άνθρωπο, για την κοινωνία. Δεν συζητάμε αν είναι καλό, αν είναι κακό. Λέμε ότι δεν θα απαντηθεί οριστικά ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που περισσότερο ασυνείδητα, παρά συνειδητά, οι άνθρωποι φθάνουν τόσο αβασάνιστα στο γάμο. Και χωρίζουν. Και πλέον, όπως είναι... θεσμός ο γάμος, έτσι έχει εξελιχθεί σε... θεσμικό δεδομένο και το διαζύγιο.

Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες σ' όλον τον πλανήτη ο ένας στους δύο χωρίζει, έστω ο ένας στους δύο γάμους απειλείται κάθε στιγμή να διαλυθεί. Μία είναι η σωτηρία, αν είναι δυνατόν!. Να κερατώσεις τον σύζυγο. Να απατήσεις την σύζυγο. Φοβερά πράγματα. Αν θέλει κάποιος να σώσει το γάμο του να περάσει την κόκκινη γραμμή. Εγγυημένο.

Τι λέμε στην αρχή; Ότι ο άλλος δεν παντρεύεται για να χωρίσει. Μάλιστα. Όταν, λοιπόν, σύμφωνα με έρευνες αποδεικνύεται ότι το φάρμακο για ένα σίγουρο γάμο είναι η... απιστία, τότε θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι πράγματι είναι μαλακία να παντρεύεται ο άλλος. Μία ενέργεια με την οποία οι περισσότεροι από τους μισούς αναγνωρίζουν το... λάθος τους. Το μετανοιώνουν.

Μιλάμε για φοβερά πράγματα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που παντρεύτηκαν για δεύτερη φορά, άνδρες και γυναίκες, υποστηρίζουν ότι δεν θα είχαν χωρίσει στον πρώτο τους γάμο αν ήταν σεξουαλικοί... άπιστοι. Σ' αυτό συμφωνεί το 84% των γυναικών και το 76% των ανδρών! Οι άνθρωποι... μετανόησαν επειδή δεν είχαν... βοηθήσει τον πρώτο τους γάμο αποκτώντας έναν εραστή, μια ερωμένη, έστω όχι μόνιμη παράνομη σχέση.

Κι όμως, σύμφωνα με τις έρευνες μια τέτοια σκέψη έχει λογική. Παει μ' άλλον, μ' άλλην και... ανανεώνει το γάμο του. Το ότι θα βρεθεί με τρίτο πρόσωπο δεν σημαίνει πως δεν αγαπάει τον νόμιμο και μόνιμο σύντροφό του. Απεναντίας, ίσως τα αισθήματά γι' αυτόν να επιβεβαιώνονται αν ξαπλώσει με τρίτο πρόσωπο. Γιατί, πιθανόν, να λειτουργεί και η σύγκριση. Η επαφή με τον εραστή, με την ερωμένη προκαλεί επανεκτίμηση του συντρόφου.

Προσθέσω και το άλλο «εύρημα» της επιστημονικής έρευνας που από τη μία γελοιοποιεί το θεσμό του γάμου και από την άλλη αποενοχοποιεί το κέρατο. Το 54%, λοιπόν, των ανδρών και το 48% των γυναικών δέχονται πως μια εξωσυζυγική αταξία βοηθάει στην επιτυχία του γάμου τους.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΩΣ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ... ΚΕΡΑΤΟ