ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΞΕΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαϊκό πράμα στον κόσμο. Η μπάλα κουβαλάει τη ψυχή του φτωχού, του καταπιεσμένου, του εργάτη, του ανώνυμου ανθρώπου της κατώτερης κοινωνικής τάξης. Αυτή η αλήθεια του ποδοσφαίρου δεν αλλάζει επειδή το παιχνίδι έγινε πολυεθνικό προϊόν, κέρδισε και τους κονομημένους.

Ο 19χρονος Μπαπέ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας 2018 Γαλλίας δεν θα ακουμπήσει ούτε ευρώ από το προσωπικό του πριμ, κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο. Όλο το πακέτο το διέθεσε ήδη για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Δεν ξεχνάω και την κίνηση του Τούρκου, με γερμανική ιθαγένεια Μεσούτ Οζίλ (φωτο) που είχε δώσει στα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας όλο το πριμ του ως παγκόσμιος πρωταθλητής στο μουντιάλ 2014. Αυτό δεν ήταν χάρισμα, μία συμβατική φιλανθρωπία, ήταν ένα χαστούκι, μία ξεγυρισμένη σφαλιάρα στο παγκόσμιο κατεστημένο.
Από 300.000 είχε πάρει κάθε παίκτης της Γερμανίας με την κατάκτηση του μουντιάλ στη Βραζιλία. Και τα τρακόσα χιλιάρικα ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ τα έστειλε στην Παλαιστίνη.

Είναι άουτ και αράουτ όσοι μίλησαν τότε για κίνηση πολιτική του Οζίλ. Όχι, κύριοι. Είναι απόφαση ενός άσσου της μπάλας που δεν ξεχνάει ποτέ από ποιους γεννήθηκε, ποιος ήτανε ο ίδιος πριν γίνει ποδοσφαιριστής. Ναι, συμβαίνει και σήμερα, και από άτομα με σταριλίκι και χοντροκονομημένοι να κρατάνε ευαισθησίες προσωπικής μνήμης από τα χρόνια της οικογενειακής βιοπάλης, της φτώχειας και της ξενητιάς.

Η δύναμη της μπάλας. Η δύναμη της λαϊκής ψυχής. Γράψε εκεί που δεν πιάνει μελάνη τη δύναμη ενάντια της δύναμης, όπως στα ίσα ή στα μουλωχτά διδάσκονται το εν λόγω μάθημα στα κολέγια της δύσης. Και την κυριαρχία ενάντια της κυριαρχίας που διακονούν οι τεχνοκράτες στους ναούς των golden boys.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΡΩΙΝΗ, Η ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΓΚΟΜΕΝΑ