ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ

 

Του αγίου Αλεξάνδρου σήμερα, τον οποίον βέβαια ουδείς γνωρίζει, ούτε κι αυτοί που φέρουν το όνομά του. Ποιος, ρε, είναι ο Αλέξανδρος της θρησκείας, όχι o άλλος της Μακεδονίας, εκείνος ο ειδωλολάτρης και απίστευτος πολέμαρχος που δίκαια τον λένε Μέγα. Φοβερό. Να γιορτάζουν κάποιον χωρίς να τον γνωρίζουν, χωρίς να ενδιαφέρονται να τον μάθουν.

Κρυβόταν σε σπηλιές και κατακόμβες το Αλεκάκι της χριστιανοσύνης, εκείνα τα χρόνια που οι σατανόψυχοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες κυνηγούσαν τους πιστούς του Χριστού, όμως αυτοί ελπίζανε στο έλεος του Θεού.

Μικρασιάτης ο άγιος Αλέξανδρος, μια ζωή δοσμένος στην Εκκλησία, όταν ακόμα το μαγαζί του χριστιανισμού δεν είχε στηθεί, διότι είχαν αρχίσει και τα ζιζάνια, οι αιρέσεις του δόγματος, τις οποίες τις πολέμησε ο Αλέξανδρος. Πέθανε το 337, 98 χρονών αφού έκανε μία δωδεκαετία πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως συνηθίζεται, έτσι και η ημέρα θανάτου του Αλέξανδρου, σα σήμερα 30 Αυγούστου, καθιερώθηκε να γιορτάζεται το όνομά του, όχι ο ίδιος επί της ουσίας, αφού οι πιστοί αδιαφορούν για τον βίο και την πολιτεία του.

Με την ευκαιρία. Τι σημαίνει η λέξη Αλέξανδρος, όνομα ελληνικό, όχι εβραϊκό που υιοθετήθηκε από το ιερατείο του χριστιανισμού. Να βοηθήσω, όπως λένε στα τηλεπαιχνίδια. Τι σημαίνει η λέξη αλεξικέραυνο; Η λέξη αλεξίσφαιρο;

Να το πάρει το ποτάμι. Το ρήμα είναι Αλέξω, σημαίνει αμύνομαι, αποκρούω, διώχνω. Άρα, Αλέξ - ανδρος είναι ο προστάτης ανδρών.
Σημειώνω ακόμα, πως τη δεκαετία '70 έγινε μόδα στη μεγαλοαστική Αθήνα και φούντωσε μετά το 1980 η επιθυμία και στη μεσαία τάξη να βαφτίζουν τον κανακάρη με το όνομα Αλέξανδρος.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ