ΦΛΕΡΤ ''ΕΡΩΤΙΚΟ'' ΜΕ ΤΗΝ DAME ΤΖΟΥΝΤΥ

 

Το διάβασα, μου άρεσε και σας το μεταφέρω. Μία λιτή κουβέντα που λέει πολλά. «Για καθεμιά απ’αυτές τις γυναίκες είχα αίσθημα ευθύνης». Μιλάει η πολύ μεγάλη ηθοποιός Τζούντυ Ντεντς και αναφέρεται στις ταινίες όπου έπαιξε την βασίλισσα Βικτωρία, την ποιήτρια Άιρις Μέρντοκ και την Ελισάβετ Α’.

Μου προκαλεί σεβασμό η dame Τζούντυ Ντεντς στην κουβέντα της: ''Όταν ενσαρκώνω ένα αληθινό πρόσωπο κουβαλώ αίσθημα ευθύνης''. Σεβασμό στην ηθοποιό, στην επαγγελματία.

Λοιπόν. Βλέποντας αυτή την γυναίκα στο σινεμά δικαιολογώ το χρίσμα της dame, που για τις γυναίκες είναι το αντίστοιχο, το ισάξιο του sir, τίτλος ευγενείας στους άνδρες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τίτλο αξιοσύνης που απονέμεται από την βασίλισσα της Αγγλίας ή εκπρόσωπο της. Με την ευκαιρία. Με απόφαση του φιλομοναρχικού πολιτικού Μάλκολμ Τέρνμπουλ, το 2015, όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας, καταργήθηκε στη χώρα του ως αναχρονιστικός ο τίτλος sir και dame.

Ξεφύγαμε. Γιατί, όχι; Θα φάω πρόστιμο ή θα δω την κίτρινη κάρτα. Από ποιον; Λέμε για την Τζούντυ Ντεντς που γεννήθηκε το 1934, σα σήμερα 8 Δεκεμβρίου, και είναι σε έρωτα ρομαντικό, ταιριαστό ολότελα στην ηλικία της με συνομήλικο επιστήμονα (φώτο).

Με άγγιξε η κουβέντα της νταίημ ότι αισθάνεται ευθύνη απέναντι στα βαρειά ιστορικά πρόσωπα που υποδύεται στο θέατρο και το σινεμά. Σε κάνει να σκέπτεσαι τη πνευματική διαδικασία του ηθοποιού προκειμένου να πλησιάσει και να ερμηνεύσει ρόλους αιχμής και σημαδιακούς.

Πέρα απ' αυτό. Φιγούρα σικάτη και κλασάτη σαν την κυρία ανεβάζει το επίπεδο της γυναικείας ύπαρξης. Ο σωστός αρσενικός δεν θα αποφύγει να την φλερτάρει. Όχι, βέβαια, να προσπαθήσει να πάει στο κρεβάτι μια γυναίκα ογδονταφεύγα. Και από την ίδια, άλλωστε, ούτε καν περνάει από τη σκέψη της τέτοιο απίθανο σκηνικό. Το να ''παίξει'', όμως, το να δεχθεί το ''ερωτικό'' φλερτ, αυτό είναι «ιστορική» επιτυχία ενός άνδρα.


Διαβάστε ακόμα:

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Η ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΚΑΙ Η ΜΕΝΕΓΑΚΗ