ΓΙΑΤΙ ΣΝΟΜΠΑΡΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ένα αεροπορικό δυστύχημα προκαλεί σήμερα παγκόσμια ταραχή. Το σύμπαν της ανθρωπότητας θα συγκινηθεί από τους νεκρούς μετά από την ανώμαλη πτώση του αεροσκάφους. Φοβερό το γεγονός απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς.

Πόσες, λέτε, εφημερίδες έγραψαν την είδηση για την πρώτη επιτυχημένη και κοσμοϊστορική, όπως αποδείχθηκε, πτήση ανθρώπου στους ουρανούς; Μόλις τέσσερις. Κι αυτό γιατί δύσκολα ο κόσμος της εποχής εκείνης, που είχε συνηθίσει στα... επίγεια, μπορούσε να πιστέψει ένα τόσο... ουρανοκατέβατο όνειρο.

Συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου σα σήμερα, το 1903. Τη μέρα εκείνη, στο Κίτυ Χωκ της Βόρειας Καρολίνας, οι αδελφοί Wright

βολτάρισαν για 12 ολόκληρα δευτερόλεπτα (!) πάνω από τα σύννεφα, στα 120 πόδια για την ακρίβεια. Ακολούθησαν την ίδια μέρα τρεις ακόμα πτήσεις του Ουίλμπουρ (1867 - 1912) και Όρβιλ Ράιτ (1871 -1948)και κάπως έτσι άρχισε η κατάκτηση των αιθέρων από τον άνθρωπο.
Το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι ήταν μηχανικοί ποδηλάτων, ήταν ένα γερακόμορφο κατασκεύασμα από έλατο και μουσελίνα, με έλικα, τετρακύλινδρη μηχανή 16 ίππων και πηδάλιο. Την πρώτη δημόσια πτήση τους την έκαναν στις 8 Αυγούστου 1908 στο Λε Μαν της Γαλλίας, αφού είχαν συμπληρώσει προηγουμένως εκατοντάδες ώρες πτήσης.

Λίγο μετά έγινε και το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα. Κατά τη διάρκεια πτήσης στη Βιρτζίνια ο κινητήρας ενός αεροπλάνου με πιλότο τον Όρβιλ Ράιτ παρουσίασε βλάβη. Το αεροσκάφος έπεσε, με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά ο ίδιος και να σκοτωθεί ο επιβάτης του, ένας υπολοχαγός.

Διαβάστε ακόμα:

ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΚΑΙ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ