Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ… ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

 

Μαλάκωσε ο καιρός, ανέβηκε η θερμοκρασία, λοιώσανε τα χιόνια, μετά την «Σοφία» παρελθόν έγινε ο «Τηλέμαχος» και η «Υπατία». Και είμαστε στο περίμενε για το νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες μέρες πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ποιο να ‘ναι το όνομα της επόμενης καταιγίδας; Το σίγουρο είναι πως θα ξεκινάει από Φ και το όνομα θα είναι ανδρικό. Αποκλείεται το «Φίλιππος» διότι η Μακεδονία δεν είναι πλέον… δική μας ολόκληρη. Θα αποφύγει το Αστεροσκοπείο ένα όνομα που πιθανόν να δυσαρεστήσει τον… Ζάεφ και τον σύντροφο Τσίπρα.

Γιατί βαπτίζονται με «ανθρώπινα» ονόματα τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Έχει αποδεχθεί ότι με την ονοματοδοσία π.χ. μιας επικίνδυνης χιονόπτωσης, διευκολύνεται η επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να πειστούν αυτοί να πάρουν μέτρα προστασίας προληπτικά.

Η δουλειά, ιστορικά, ξεκίνησε πριν από δύο αιώνες στην Καραϊβική. Με το όνομα ενός αγίου «βαπτιζόταν» ένα τυφώνας. Μετά την έκδοση του μυθιστορήματος «Η καταιγίδα», τον Τζωρτζ Στιούαρτ, το 1941, οι ΗΠΑ ονοματοδοτούν κατά σύστημα τους θυμούς των αγρίων ανέμων, με ονόματα χριστιανικά, κατά σειρά αλφαβητική, ανδρικό μετά γυναικείο, μετά ανδρικό κ.ο.κ.

Αυτή η διεθνής πρακτική στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 με την «Αριάδνη». Σειρά τώρα έχει το «Φ». Νονός θα είναι ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγοβάρδος. Αποκλείονται τα ονόματα Φειδιππίδης και Φιλοκτήτης. Πιο πιασάρικα θεωρούνται τα Φειδίας και Φαέθων, Φαίδων και Φρίξος.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ... ΨΑΡΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ