ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΠΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

 

Σκοτώθηκε στα 41 του χρόνια Αμερικάνος μπασκετμπωλίστας, και ο χαμός του προκάλεσε απίστευτο όγκο άπειρων δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ. Επόμενο. Γιατί, όμως; Πέθανε ένας άνθρωπος και το σύμπαν σταμάτησε στο δικό του θάνατο, πέρασαν στο εντελώς ντούκου, ούτε καν αναφέρθηκαν τα ονόματα τους, οι άλλοι νεκροί επιβάτες του ελικοπέτρου. Επόμενο. Γιατί, όμως;

Ένας σκοτώθηκε, ο γνωστός, οι άλλοι είναι σα να μην πέθαναν για τον κόσμο. Όχι απλά γνωστός, πασίγνωστος είναι ο Κόμπε Μπράϋαντ. φίρμα τεράστια. Η αναγνωρισιμότητα του, αλλά και η δημοφιλία του οφείλεται στην υψηλή κλάση του στο μπάσκετ. Μέγας παικταράς. Δεν μετράει επειδή ήταν καλός άνθρωπος, υποδειγματικός οικογενειάρχης. Καπετάν εγκληματίας να ήταν, αρχικατάσκοπος, καταζητούμενος μαφιόζος στο εμπόριο ναρκωτικών, πάλι τα μέσα θα παρουσίαζαν δίχως μέτρο τη σύλληψη του, το θάνατο του. Όπως συνέβη με την είδηση της συντριβής του αεροσκάφους, την τραγωδία να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι. ( Ή ο Κόμπε Μπράϋαντ, κι άλλοι πέντε.)

Αυτό δεν αλλάζει. Ο κόσμος των ανθρώπων παραμένει ο ίδιος και δεν επηρεάζεται από θρησκείες, ιδεολογίες, φιλοσοφίες, κοσμοθεωρίες, ούτε από πολιτικά συστήματα. Αυτό είναι που δεν αλλάζει. Επειδή ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι σε σκέψη, σε συμπεριφορά, σε αντιδράσεις συναισθηματικές. Η τεχνολογία κάνει άλματα, αλλάζει την ανθρώπινη καθημερινότητα συντριπτικά. Ο κόσμος ντύνεται ολότελα διαφορετικά σε σύγκριση μόλις ένα αιώνα πριν, τρώει διαφορετικά φαγητά, ακούει μια άλλη μουσική. Ο άνθρωπος, όμως, παραμένει αυτός που ήταν όπως πριν χίλια και δέκα χιλιάδες χρόνια.

Θρήνος παγκόσμιος, είπαν, για το θάνατο του Κόμπε Μπράϋαντ. Γιατί να βυθίσει σε θλίψη, όπως πρόλαβαν να μας πουν τα ΜΜΕ, αυτή η ανθρώπινη απώλεια κι όχι άλλη ανώνυμου, κάποιου άγνωστου; Και χαρακτήρισαν ''σόκ'' το θάνατο του πρώην μπασκετμπωλίστα, λες και δεν συμβαίνουν ατυχήματα με ελικόπετρο ή δεν πεθαίνουν αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιστήμονες.

Ποια είναι η βαθύτερη αιτία που ο κόσμος ενδιαφέρεται- κι αυτό το ενδιαφέρον καλύπτουν τα μήντια- για ό,τι αφορά το διάσημο πρόσωπο. Ασφαλώς ο κόσμος σε κάθε άκρη του πλανήτη δεν πόνεσε για το θάνατο του Κόμπε Μπράϋαντ, ενός ξένου. Δεν ήταν φίλος και συγγενής για να χαρούν, από την άλλη, επειδή κέρδιζε εκατομμύρια, είχε τρεις βίλες και τέσσερις κόρες. Ο κόσμος λόγω της γονιδιακής μαλακίας που τον δέρνει από καταβολής... διχάστηκε όταν ο Κόμπε απάτησε την γυναίκα του. Άλλοι έλεγαν δεν τρέχει τίποτα, άλλοι πήραν το μέρος της συζύγου που ζήτησε διαζύγιο. Τελικά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε ο μαλάκας κόσμος που χώνει τη μύτη του παντού. Η σύζυγος του μπασκετμπωλίστα αφού κέρδισε το διαζύγιο και της επιδικάστηκε το ποσό των 75 εκ. δολαρίων, άλλαξε στάση και η οικογένεια Μπράϋαντ έμεινε ενωμένη.

Το ερωτηματικό. Γιατί λειτουργεί αυτή η εμμονή στη μάζα να γουστάρει να πληροφορείται, και να συγκινείται σε κάποιες περιπτώσεις, για ό,τι αφορά πασίγνωστο άνθρωπο, τον οποίον ποτέ δεν έχει συναντήσει, ούτε και πρόκειται.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΚΟΜΠΕ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ