ΨΙΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ!

 

Πόσοι να ήταν οι άνθρωποι σ' όλη τη γη τον 14ο αιώνα. Καμιά σύγκριση με τον παγκόσμιο πληθυσμό σήμερα. Ο μαύρος θάνατος της πανούκλας από 1346 έως το 1353 κόστισε στη σούμα κοντά στα 75 εκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται και είναι η περισσότερο φονική καταστροφή από καταβολής. Το κακό ήρθε από την ανατολή, από την Ασία με τους ψύλλους που την είχαν πέσει στους αρουραίους.

Το 1918-19 φαγώθηκαν 50 εκ. ψυχές από την ισπανική γρίπη, που την μετέδιδαν τα πουλιά.

Για μια οκταετία σάρωσε το AIDS, από το 2005 έως το 2012. Ο ιός HIV εμφανίστηκε ενωρίτερα, ίσως και 40 χρόνια πριν βαρέσει το Σαν Φρανσίσκο, την πόλη των gay (φώτο). Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 36 εκ. κάθε χρόνο τα θύματα είναι λιγώτερα, ενώ οι πάσχοντες ζουν αν και φορείς.

Ποια είναι η πρώτη παρατήρηση λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τρεις ιστορικές ομαδικές καταστροφές, τις μεγαλύτερες; Τα 75 εκ. του 14ου αι. μειώθηκαν σε 50 τον 20ο αι. και τον 21ο αι. σε 36 εκ. Αυτό σημαίνει ότι η πρόοδος της ιατρικής ήταν εκείνη που έτσι ή αλλοιώς έλεγξε την πανδημία.

Το 165 πριν τον Χριστό η πανούκλα έφαγε 5 εκ. κόσμο σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιταλία και σακάτεψε το στρατό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Είναι νωρίς ακόμα να προβλέψει κανείς το σύνολο των θυμάτων που θα προκαλέσει ο κορονοϊός. Προς το παρόν, οι αριθμοί είναι μικροί, πολύ μικροί. Μεγάλος, πολύ μεγάλος είναι ο θόρυβος, ο φόβος, και το άγχος για την επικινδυνότητα του ιού.


Διαβάστε ακόμα:

ΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ...