ΖΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 

Προτείνω το αεροπλάνο, είπε ο Τζώρτζης. Θα μας κοστίσει κάτι περισσότερο, όμως θα κερδίσουμε περισσότερο χρόνο στη διαμονή εκεί που θα πάμε.

Ερώτημα. Τι είναι προτιμότερο; Το αεροπλάνο, το Ι.Χ. αυτοκίνητο, το πούλμαν, το τραίνο, το καράβι.

Με το τραίνο είναι ο φίλος μου ο Γιώτης. ''Η ψυχή μου το κάνει κέφι... '' μου εξομολογείται. ''Δεν το έχω αποκωδικοποιήσει το γιατί. Περίεργο, αλλά ο «θόρυβος» του τραίνου, όταν τροχαλίζουν τα βαγόνια πάνω στις ράγες, με στέλνει πίσω κάποιους αιώνες. Αν δεν είμαι μέσα στο τραίνο, θέλω να το «ακούω», δεν μου λέει κάτι μόνο να το βλέπω από μακριά...''.

Και το αεροπλάνο που προτείνει ο Τζώρτζης, μην το αποκλείουμε. Πέρα από την πρακτικότητά του, ότι κερδίζεις χρόνο, προσφέρει υψηλού γούστου θέαση, αν κάποιος νοιώθει απόλυτα ασφαλής ανάμεσα στα σύννεφα, αν έχει ξεπεράσει το φόβο, τη σκέψη ότι είναι εντελώς απροστάτευτος σε ύψος 30.000 ποδιών.

Το παπόρι θεωρείται το μέσο που περισσότερο από κάθε άλλο εκφράζει ρομαντισμό. Ταξιδεύει κανείς με την αίσθηση της απεραντοσύνης της θάλασσας. Είναι κι εκείνες οι στιγμές όταν το πλοίο μαζεύει τους κάβους και ο επιβάτης βιώνει την αργή απομάκρυνση από το λιμάνι της αναχώρησης. Ζωντανές παραστάσεις, εικόνες που γράφουν στη μνήμη, και αναδεικνύουν την ατομικότητα, την παρουσία σου στη γη.

Λοιπόν. Ποιο μέσο είναι το καλύτερο; Μήπως δεν έχει τόσο σημασία με ποιο μέσο η μετακίνηση, όσο η τέχνη να απολαμβάνει κανείς τη χαρά του ταξιδιού, είτε στη μοτοσυκλέτα, είτε στο φέρυμπωτ.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΡΙΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ