ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

Εδώ και μισό αιώνα δυο είναι οι κορυφαίοι πολιτικοί σ’ αυτόν τον τόπο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο αποδυτηριάκιας υποστηρίζει ότι την Ελλάδα, τον ψυχισμό του Έλληνα τον εξέφρασε ο Ανδρέας, ο τσαχπίνης, ο εραστής της ρεμπέτικης μουσικής, ο ερωτιάρης, όχι ο βαρύς, ο αυστηρός, ο ολιλόγος Κωνσταντίνος. Κυρίως, όμως, ο Παπανδρέου ήταν πιο κοντά στον Έλληνα επειδή με υψηλή επικοινωνιακή δυναμική, που θα τη ζήλευαν οι μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, παρουσιάζονταν περισσότερο «λαϊκός».

Τι σχέση έχει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Στέλιο Καζαντζίδη; Και οι δυο είναι λαϊκιστές. Με μια ουσιώδη διαφορά. Ο Στέλιος ήταν γνήσιος, αληθινός, το ένοιωθε αυτό που είναι, μάλλον αυτό που έβγαζε προς τον κόσμο. Ο άλλος, ο Ανδρέας ήταν παραμύθης. Έδινε αυτό που ήθελε ο κόσμος, όχι αυτό που χρειαζόταν ο κόσμος.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι θέλει. Και το γνώριζε πολύ καλά ο κόσμος ότι δεν ξέρει ποιο είναι το συμφέρον του. Γι’ αυτό κάνει κρα για έναν ηγέτη. Γι’ αυτό η μάζα έχει ανάγκη τον ηγέτη. Κάποιον που είναι ανώτερός της. Και για έναν άλλον λόγο ο πολτός θέλει τον παικταρά, δηλαδή τον παραμύθα. Να ακούσει απ’ αυτόν ότι ο ίδιος θα καθαρίσει, ότι εσείς, ο κοσμάκης δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για μη σας γίνεται δύσκολη η ζωή.

Με τίτλο ΑΜΑΝΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ διαβαστε το σεντόνι για τη Στελάρα τον Καζαντζίδη από σήμερα στη μπουτίκ του αποδυτηριάκια.