ΚΑΜΒΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

 

Κάποτε το τατουάζ ήταν η σημειολογία μιας φυλής. Κάτι σήμαινε. Και σ’ εκείνα τα χρόνια της φωτιάς και της πέτρας η επιβίωση ήταν απόλυτα ταυτισμένη με κανόνες που δεν τους αγνοούσες. Η πίστη στους θεούς, η αφοσίωση στους αρχηγούς, το πνεύμα της ειδικότητας περνούσαν με σύμβολα και εντολές με τις οποίες ο πολεμιστής θα δενόταν σ’ όλη του τη ζωή. Να, γιατί έπαιζε μπάλλα το τατουάζ.

Σήμερα το τατού είναι μόδα, το τρυπάει ο άλλος το σώμα του, και με έγχρωμη «ζωγραφιά», χωρίς να ξέρει γιατί. Εκεί έφθασε το πράμα, το σώμα να γίνει καμβάς, και να μην υπάρχουν απαγορευμένα σημεία στο κορμί, οπουδήποτε χτυπιέται ένα τατουάζ.

Μέχρι μόλις πριν λίγες δεκαετίες αν βλέπαμε κάποιον με τατουάζ, αν δεν ήταν ναυτικός, σκεπτόμασταν ότι είναι κακοποιός, σίγουρα έχει κάνει φυλακή. Σήμερα το κάθε αγόρι και κορίτσι θα κάτσει σούζα στον καλλιτέχνη με το εργαλείο του, το «πιστόλι», να του κτυπήσει ένα όνομα, ένα σχέδιο.

Με αφορμή το για έβδομη χρονιά Athens International Tattoo Convention που έγινε στο κλειστό γήπεδο ταεκβοντο ο αποδυτηριάκιας σηκώνει από σήμερα ένα σεντόνι του 2009 με τίτλο «ΚΑΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ»