ΠΕΡΙΠΑΤΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ

 

Έστω ότι οι Πέρσες κέρδιζαν στη Σαλαμίνα. Από μόνο του το ερώτημα δίνει το μέτρο του πόσο σημαντική ήταν η νίκη του ελληνικού στόλου. Σου λέω την πιο βαρειά κουβέντα. Πού θα τα έβρισκε η ανθρωπότητα αυτά τα γεμάτα φως και πολιτισμό χρόνια μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας;

Δεν θα έπαιζε μπάλλα η ελληνική διανόηση. Δεν θα έβγαινε ο στοχασμός, οι μεγάλες φιλοσοφικές αναζητήσεις. Το 480 πριν τον Χριστό έγινε η ναυμαχία και από τότε παράνθισε ο ελληνικός πολιτισμός.

Όλα τα μεγάλα, τα καθαρά μυαλά της Ευρώπης ακουμπούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Μελετούσαν τη γραμματεία των Ελλήνων και κλαίγανε.

Γι’αυτό σου λέω. Κέρδιζε ο Ξέρξης στη Σαλαμίνα: ποιος ελληνισμός, ποια Ρώμη, ποια Ευρώπη, ποιος χριστιανισμός. Όλα αυτά θα είχαν πάει περίπατο. Πώς; Και πώς το ξέρεις, ρε αποδυτηριάκια.

Τι εννοείς; Μήπως τα πράγματα έμπαιναν σ’άλλο λούκι, πολύ καλύτερο, αν κέρδιζε ο Ξέρξης. Αυτό εννοώ. Λες;

Συνεχίζω εγώ. Ένα χρόνο μετά τη Σαλαμίνα, το 479, οι Πέρσες έφαγαν άλλη μία γερή κατραπακιά. Στις Πλαταιές από τους Σπαρτιάτες αυτή τη φορά. Και Αθηναίοι-Σπαρτιάτες μαζύ τους τελείωσαν στη Μάχη της Μυκάλης. Του Ξέρξη δεν του έκατσε Μέγας Αλέξανδρος στη Δύση.

Διαβάστε ακόμα:
Πόλεμος Πατήρ Πάντων, για την πατρίδα