ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής είχε το γενικό πρόσταγμα στην κορυφαία μάχη όλων των εποχών. Δεν είμαι καθόλου υπερβολικός. Μιλάει η Ιστορία. Οι επιστήμονες της Ιστορίας. Για μια ακόμα φορά οι Πέρσες, η πλανηταρχία της εποχής, σταμάτησε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες σταμάτησαν τον Ασιάτη, που έβλεπε μόνον προς Δυσμάς.

Αν, λοιπόν, στα Στενά της Σαλαμίνας κέρδιζε ο περσικός στόλος, που είχε πολύ περισσότερα πολεμικά πλοία, όλοι συμφωνούν πως ο κόσμος θα ήταν σήμερα διαφορετικός. Κι αν τελικά είχε κάτσει η τράπουλα αλλοιώς, σίγουρα η πορεία των αιώνων θα είχε χρωματιστεί από άγνωστα επεισόδια.

Ο ήρωας της ναυμαχίας, ο Θεμιστοκλής, αυτός που σταμάτησε τους Πέρσες, το 480, σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, κατά μια άλλη εκδοχή στις 29 Σεπτεμβρίου, κατέληξε σκαστός το 462, σε ηλικία 66 χρονών, στην αυλή του Αρταξέρξη, του γιού του μεγάλου αντιπάλου του Ξέρξη Α. Μια ακόμα απόδειξη πόσο κουφάλες είναι οι αιώνιοι Έλληνες.

Φοβερά πράγματα. Τον θριαμβευτή στο πιο μεγάλο ντέρμπυ των αιώνων, τον Θεμιστοκλή, το άξιο τέκνο της, η Αθήνα τον καταδικάζει σε θάνατο, διότι είχε επαφές με την Σπάρτη. Και η Σπάρτη κατηγόρησε τον Θεμιστοκλή για προδοσία, ότι ήταν όργανο των Περσών.

Φοβερά πράγματα. Υπ’ όψιν ότι Αθηναίοι και Σπαρτιάτες πολέμησαν μαζύ στην Σαλαμίνα τον στόλο του Ξέρξη, που από ψηλά, στο βουνό του Αιγάλεω, έπαιρνε μάτι τη ναυμαχία.

Διαβάστε ακόμα:

Ασχημάντρας, αλλά και σουλτάνος, ορέ!