ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΙ, ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΕΙΣΑΙ

 

...Το παιδί πέρασε απ’ όλα και κόλλησε στα ζάρια.

Τζόγος είναι το μπαρμπούτι, τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια. Στα χαρτιά σκέφτεσαι, υπολογίζεις, κάνεις συνδιασμούς, μετράς φύλλα, νυστάζεις. Στον ιππόδρομο βλέπεις από μακριά τα άλογα που τρέχουν για σένα. Λαχεία και προπό είναι για τους καθυστερημένους.

Στο μπαρμπούτι τίποτα δεν είναι σίγουρο, ούτε η εξάσκηση, ούτε η μαεστρία βοηθάνε. Ούτε να θυμάσαι ποια φύλλα πέρασαν, να φοβάσαι το λοζέ και τη μπλόφα του άλλου. Είναι τζόγος μπαμ μπουμ, ωμός και σκέτος, που σου φέρνει τα πλεμόνια στο στόμα.

Κρατάς τη ρουφιάνα την τύχη στα χέρια σου, κουνάς τα ζάρια, τα σφίγγεις, τα χαϊδεύεις, τα απειλείς, τους δίνεις υποσχέσεις, τα περνάς στ’ αρχίδια σου μα μόλις φύγουν από τα χέρια σου σε έχουν γραμμένο και κάνουν το δικό τους.

Όλη η δουλειά είναι η χεριά της στιγμής. Τα πήρες ή τα ακούμπησες. Σφαγείο. Είσαι στο κούτσουρο του χασάπη και δεν έχει δεύτερη.

Το παν είναι η χεριά σου. «Στο χέρι του» λέει ο απέξω και ποντάρει πάνω σου γιατί κάτι καλό ανθίστηκε και ή σε φιλάει ή σε φτύνει.

03-01-14ekpeiraios

[Το κείμενο αυτό είναι παρμένο από το βιβλίο «Εκ Πειραιώς» του Διονύση Χαριτόπουλου, που να το πω έτσι, κυκλοφορείς μισός στη ζωή αν δεν το έχεις διαβάσει.

Για την Τρούμπα μιλάει το βιβλίο, που εκδόθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, ακόμα για τους Μάγκες, τους Ρεμπέτες, τους Πρόσφυγες, τους Ναυτικούς.

Το διαβάζεις, εκδόσεις Τόπος, τηλ. 210 8222 835 και 856, και παίρνεις πρέφα από πού κρατάει η σκούφια σου, ποια είναι τα βιώματα του πατέρα σου, του παπού σου, εσένα του χθεσινού.]

Διαβάστε ακόμα:

Γούσταρε να τα ακουμπάει στη δικηά του γκόμενα