Ο ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΑ

 

Νομίζεις ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει δίπλα του έναν γελωτοποιό; Ότι ο Μαρινάκης δεν χρειάζεται κάποιον με ταλέντο να του φέρνει κέφι. Σπάνιο ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, που βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο, να κυκλοφορεί χωρίς τον απαραίτητο προσωπικό του αμειβόμενο γελωτοποιό.

Γελωτοποιός. Πολύ σοβαρό επάγγελμα. Απαιτεί ειδικά προσόντα. Σήμερα, όμως, οι γελωτοποιοί είναι παρεξηγημένοι. Τι μας λες, ρε αποδυτηριάκια, σήμερα δεν υπάρχουν γελωτοποιοί. Είσαι λάθος, κύριε. Δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

Όλοι σχεδόν οι βασιληάδες έχουν από έναν γελωτοποιό. Υπάρχουν σήμερα βασιληάδες; Σήμερα υπάρχουν οι αληθινοί βασιληάδες, οι άλλοι του παλιού καιρού είναι μόνο για τα παραμύθια.

Βασιληάς της γαρίδας. Βασιληάς των τάνκερ. Βασιληάς του αλουμινίου. Μιλάμε για πολυεθνικούς γίγαντες, για επικυρίαρχους στο αντικείμενο τους, οικουμενικούς. Βασιληάς της κοκαΐνης. Βασιληάς των διαμαντιών. Βασιληάς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Βασιληάδες, σου λέω, που όμως δεν είναι αραγμένοι στο θρόνο τους, όπως τις παλιές γραφικές εποχές. Άγριο, ανελέητο πρωταθλητισμό κάνουν οι εν λόγω βασιληάδες, αυτοί οι πρώτοι στο χώρο τους, και όπου βρίσκονται, στο σαλέ για σκι, στο ιδιωτικό αεροσκάφος, στη θαλαμηγό τους, στο γήπεδο, από κοντά είναι και ο Ι.Χ. γελωτοποιός τους. Να τον κάνουν, τι;

Να τους κάνει να ξεχνιούνται. Αυτή είναι η αποστολή του γελωτοποιού, που δεν φοράει τα ρούχα της δουλειάς, κάτι χρωματιστά, ούτε ψευτοχορεύει μπροστά στον κύριο του, να του αποσπάσει την προσοχή, να τον διασκεδάσει με κωλοτούμπες, με διάφορες φιγούρες. Όχι τέτοια πράγματα σήμερα.

Ο σύγχρονος γελωτοποιός έχει το μονάκριβο προσόν του πλακατζή. Το αφεντικό έχει ανάγκη να διώχνει τη σκέψη του από τις σκοτούρες. Στην πραγματικότητα ο γελωτοποιός του σήμερα είναι ο κολλητός του μεγιστάνα. Όπως το λέω. Πιο κοντά στον μεγιστάνα των μπίζνες είναι ο επιλεγμένος γελωτοποιός, παρά τα παιδιά του, η γυναίκα του, η γκόμενά του.

Κι αυτός, ο γελωτοποιός, γνωρίζει τον χαρακτήρα του αφέντη του περισσότερο από κάθε άλλον. Κι άσε κάποιοι να λένε ότι ο γελωτοποιός είναι λαμόγιο, μια ξεφτύλα, μια «βαλίτσα» που ο εκατομμυριούχος την κουβαλάει όπου κι αν ταξιδεύει.

 

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπήρξε Μπραντ Πητ στην Ελλάδα